Husk at give dit sommerhus et forårstjek

Tjek dit sommerhus for skader, så de ikke når at udvikle sig og blive større. Få tips og tricks til, hvor og hvad du skal tjekke.

Fritidshus

Har dit sommerhus været i vinterhi?

I løbet af vinteren kan dit sommerhus have fået skader. Det er derfor en god idé at gå dit sommerhus efter, når vinteren er ved at være forbi. Mange sommerhuse er nemlig ofte ubenyttede store dele af vinteren og er derfor mere eller mindre uopvarmede i en længere periode. Huse, der ikke er opvarmede, er mere sårbare over for skader. Når huset samtidig er uden opsyn, er der desværre risiko for, at de skader, der opstår, kan nå at udvikle sig og blive større, inden de bliver opdaget og udbedret.

Giv derfor dit sommerhus et forårstjek, så skaderne ikke udvikler sig. Læs mere om, hvad du skal tjekke ved dit sommerhus.

Hvilke skader skal jeg kigge efter?

Når du skal give dit sommerhus et forårstjek, skal du lave en grundig gennemgang af huset for skader – både udvendigt, hvor der bl.a. kan være synlige tegn på skader forårsaget af vind og vejr, men også indvendigt, hvor du bl.a. skal tjekke for fugt og uventede gæster, såsom mus og mår.

 

Se efter skadedyr

 • Hvepse – tjek især tag og tagudhæng for boer lavet af hvepse
 • Myrer – tjek også for myre indvendigt i huset. Selvom sandsynligheden, for at de gør skade på huset, er meget lille, kan de være meget generende at have indendørs
 • Mus – tjek efter for gnavemærker og ekskrementer. Mus kan især lave skader ved at gnave i elinstallationer, som kan øge risikoen for kortslutning og evt. brand. Når du forlader huset, så sørg for at alle døre og vinduer er lukkede, så musene ikke kan komme ind der. 
 • Mår – tjek efter i tagrummet, hvis du har adgang. Hvis isoleringen er rodet og du kan se dyreekskrementer, kan det være, at du har en mår boende. 

Udvendigt tjek af sommerhuset

 • Taget udefra – det er en god idé at fjerne blade og grene, der er faldet ned på taget og som kan lande i tagrenderne og dermed fylde dem op. Er taget lavet af lette materialer, såsom metal, eternit, pap, strå eller græstørv er der sjældent undertag og derfor kan utætheder i tagkonstruktionen lave store fugtskader. Tjek derfor tagmaterielet og samlingerne for utætheder – ligger taget rigtigt eller er der dele, der har løsnet sig? 
 • Facaden – tjek facaden for rådskader. Facaden på et sommerhus er i mange tilfælde lavet af træ. Træ er meget følsomt over for fugt, da det opsuger mere vand og fugt end fx mursten. Får træet ikke mulighed for at tørre, kan der opstå rådskader.
 • Døre og vinduer – se både vinduer og døre godt efter. Det er typisk rammerne, den nederste del af døren, bundstykkerne i vinduet og tætningslisterne, der skal vedligeholdes eller udskiftes.
 • Sokkel og terræn – tjek soklen for revner eller skader. Især ved tagnedløb og brønde skal du kontrollere soklen for fugt. Sørg for at holde friskluftsriste fri for beplantning og andet, der kan blokere for ventilationen under huset.

Indvendig gennemgang af sommerhuset

 • Taget indefra – selvom du ikke kan se utæthederne udefra, kan du måske se begyndende skader ved, at træet indvendigt er vådt eller fugtigt. Mørke aftegninger kan være tegn på råd og svamp. Større utætheder kan nogle gange ses i form af vand, der er dryppet ned i rummene i sommerhuset gennem loftet.
 • Elektriske installationer – tjek om de elektriske installationer er blevet påvirket af fugt eller fået gnavemærker af fx mus. Hvis du er i tvivl, om der er sket skader, er det en god idé at få foretaget et tjek af en autoriseret elektriker. Test også, om huset HFI/HPFI-relæ fungerer, som det skal. Der er en testknap, hvor du kan teste, om relæet slår fra i tilfælde af overbelastning og kortslutning.
 • Vandrør og afløb – tjek vandrørene for frostsprængninger. Se rør og afløb efter for synlige tegn på skader, inden du tænder for vandet. Når du har tændt for vandet, skal du fortsat holde øje med utætheder. Du kan tjekke, om rørene er utætte ved at slukke for vandet og se, om vandmåleren stadig kører. Hvis den gør det, kan det være tegn på lækager og du bør derfor kontakte en autoriseret VVS’er. 
 • Synlige skader på overflader – undersøg overfladerne i badeværelset for misfarvninger eller skjolder – det kan være et tegn på for lidt ventilation og for meget fugt. Tjek også for løse fliser eller ødelagte fuger, da vand kan sive ind i den bagvedliggende konstruktion. Hvis du har et badeværelse med vinyl, skal du tjekke for revner – især i samlingerne, da vinyl godt kan tørre ud.
 • Bulende eller skævt træ – se efter om der er bulende eller skævt træ. Det kan være et tegn på fugtskader

Flere gode råd

 • Lav en tjekliste over vedligeholdelsesprojekterne – så har du overblik over, hvad der skal laves i løbet af foråret og sommeren
 • Sørg for en god omgang udluftning – udluftning er altid vigtigt i et hus og luften i et sommerhus er ofte meget stillestående i lange perioder, når huset ikke bruges. Er der generelt ikke tilstrækkelig udluftning, kan der opstå råd og svampeskader.
 • Giv huset en forårsrengøring – det frisker huset op og gør det mere indbydende til sommerhussæsonens start