Gør din motor­cykel forårsklar

Motorcykelsæsonen er i gang, og vi har samlet en masse gode tips til at få din tohjulede tilbage i topform. 

To motorcykler kører gennem landskabet en sommerdag. Begge førere har en motorcykelforsikring.

Har din motorcykel været i vinterhi?

Hvis det er lang tid siden, du sidst har drejet på gashåndtaget, så er det en rigtig god idé at gennemgå din motorcykel, før du ruller ud på din første forårstur. Den kan nemlig have tabt luft i dækkene, fået fladt batteri eller mistet bremseevne i løbet af sit vinterhi. Derfor er klargøring og eftersyn af motorcyklen både en god investering i din sikkerhed og i din motorcykels vedligeholdelse.

Nedenfor har vi har samlet en række gode råd til, hvordan både du og din motorcykel bliver klar til at komme tilbage på asfalten, og hvad du skal huske at tjekke. 
 

 

Sådan bliver du og din motorcykel forårsklar

  • Skift olie og oliefilter: Udskift olien ved at tage bundproppen af og lade olien løbe ud. Påfyld derefter ny olie og sæt et nyt oliefilter på, så motoren bliver belastet mindst muligt. 
  • Tjek dæk og lygter: Hvis motorcyklen har stået stille over vinteren, er dækkene ofte blevet flade og stive i gummiet. Få derfor fyldt luft i dækkene, og tjek dæktrykket. Kontrollér også, at dækmønsteret er mindst 1 mm, som er lovkrav – og gerne mere – så du er sikker på et godt vejgreb.  Kontrollér desuden, at alle lygter og lys virker, som de skal, og lyser optimalt. 
  • Genoplad batteriet: Batteriet vil ofte blive afladet over vinteren, så det er vigtigt, at du genoplader det helt og efterfylder det med demineraliseret vand, så du kan starte din motorcykel.
  • Genfind rutinen: Hvis det er et halvt års tid siden, du sidst har drejet gashåndtaget, så start med et par korte ture for at genfinde rutinen. De fleste motorcykelulykker sker pga. menneskelige fejl, så kør med omtanke, og husk hjelmen.
  • Kør efter forholdene: I særligt de første forårsmåneder kan vejret være ustadigt og byde på både frost, sne, regn og slud – og sammen med kurvede eller ukendte vejforløb påvirker det sigtbarheden, vejgrebet og evnen til at manøvre MC’en. Tilpas derfor din hastighed til både vejr- og vejforhold. 
  • Overvej pangfarver: Som motorcyklist kan du nemt blive overset på vejene, så overvej stærke farver på hjelm eller tøj. 

Hvis du er usikker på, hvordan du gør dele af eller hele din motorcykel forårsklar, kan du trille den forbi en mekaniker eller et værksted og bede dem gøre den klar til forårssæsonen for dig.