Når du køber bil

Når du køber bil, er der visse ting, du skal være særligt opmærksom på. Det kan både være, hvis du køber en fabriksny bil - eller hvis bilen bare er ny for dig. Vi har samlet tre gode råd.

Biler på landevejen ved solopgang.

3 gode råd, når du køber bil

Der er mange ting, du skal huske, når du køber bil. Her giver vi dig nogle af de vigtigste råd:

  1. Undersøg markedet grundigt først
  2. Beslut, hvilke forsikringer du har brug for
  3. Hav styr på det praktiske, når du skriver under

1. Start med at undersøge markedet

Det betaler sig, hvis du gør dit forarbejde ordentligt – både når du skal købe bilen, så længe du har den, og når du en dag skal sælge den igen.

Hvor stort er dit budget?

Start med at forholde dig til udbetalingen, den løbende afbetaling og renterne på billånet, medmindre du køber bilen kontant. Der kan være tusindvis af kroner at spare ved at vælge det rigtige billån, så gør dig selv den tjeneste at indhente forskellige tilbud. Husk også at tage højde for CO2-ejerafgift, benzinøkonomi, reparationsudgifter og de andre løbende udgifter, der kan være på bilen.

Skal bilen være ny eller brugt?

En ny bil har det nyeste udstyr og er derfor ofte sikrere at køre i. Der er også fabriksgaranti på en helt ny bil, så du slipper for uforudsete mekanikerregninger og kender dine præcise omkostninger ved at have bilen i de første par år. Forsikringen til en ny bil er samtidig ofte billigere end til en ældre bil.

Vælger du at købe en brugt bil, får du ofte mere bil for pengene i form af fx større motor eller mere udstyr. Du slipper også for det store værditab, der kan være på en helt ny bil. Omvendt skal du regne med højere reparationsudgifter – især hvis bilen ikke længere er omfattet af garanti. 

Benzin eller el – eller en mellemting?

Flere og flere vælger at købe en elbil – blandt andet fordi elbiler har fået en større rækkevidde, og at der efterhånden er ladestandere overalt i landet. Der er også kommet mange modeller på markedet, så der er noget i enhver størrelse og prisklasse. Er du ikke helt klar til at hoppe med på elbil-bølgen, kan en hybridbil være et godt alternativ. 

Beregn pris på hybrid-/elbil 

 

2. Vælg de rigtige forsikringer

Det er kun ansvarsforsikringen, der er lovpligtig. Den dækker dit ansvar, hvis du gør skade på andre personer eller køretøjer med din bil. De fleste bilister har også en kaskodækning, især hvis de har en nyere bil. Kaskodækningen omfatter tyveri og skader på din bil ved fx færdselsuheld, parkering, tyveri og brand.

Tilpas bilforsikringen til dine behov

Forsikringsselskaberne har en lang række tilvalg, du kan justere din bilforsikring med. Nogle af de mest populære dækninger hos os er førerdækning og udvidet glasdækning. Førerdækning giver blandt andet erstatning ved død og invaliditet, men du er fx også sikret erstatning for svie og smerte samt tabt arbejdsfortjeneste. Med udvidet glasdækning skal du betale en lavere selvrisiko på glasskader – og 0 kr., hvis glasset kan repareres i stedet for udskiftes. 

Overvej også vejhjælp, så du kan komme hurtigt videre, hvis bilen ikke vil starte, går i stå eller du kommer ud for et uheld.

Hvor høj skal din selvrisiko være?

Selvrisiko er den del af en skade, du selv skal betale. Jo højere selvrisiko du vælger, jo mere skal du betale – men jo billigere bliver din forsikring også. Hos nogle forsikringsselskaber kan du vælge selvrisiko ned til 0 kr. Det kan du også hos os.

Læs mere om bilforsikring 

3. Godt at vide, når du skriver under

Er bilen købt hos en forhandler, er det som regel forhandleren, der sørger for det praktiske. Men har du købt bilen af en privat, er det dig selv, der skal sørge for det hele. 


Husk: Hvis du køber bil hos en forhandler 

  • Skriv først under på slutsedlen, når du er sikker på, at bilen er i orden. Tag evt. forbehold for, at FDM kan godkende handlen – se mere hos FDM.
  • Fortæl forhandleren, hvor din bil skal forsikres – så er bilen forsikret med det samme, og du behøver ikke give forsikringsselskabet besked
  • Efterfølgende kontakter forsikringsselskabet dig for at få detaljerne på plads i forhold til kilometerforbrug, betaling mv.


Husk: Hvis du køber bil af en privat

  • Sørg for at tjekke bilen grundigt, og tag gerne flere prøveture 
  • Undersøg, om der er restgæld i bilen. Det kan du gøre i Bilbogen hos Tinglysningsretten. 
  • Udfyld og underskriv slutsedlen sammen med sælgeren. I kan med fordel hente FDM’s slutseddel. 
  • Sørg for at omregistrere bilen inden for 4 dage. Vi anbefaler, at du gør det sammen med sælgeren direkte i Motorregistret på SKATs hjemmeside.
  • Oplys i Motorregistret, hvor din bil skal forsikres – så er bilen forsikret med det samme, og du behøver ikke give dit selskab besked
  • Husk også at registrere, hvis der er flere brugere af bilen
  • Efterfølgende kontakter forsikringsselskabet dig for at få detaljerne på plads i forhold til kilometerforbrug, betaling mv.