Vejr

Lyn slår ned over marken, hvor der ligger halmballer

Lynet slår ned om sommeren

Med sommeren følger mange fornøjelser, men der følger også tordenvejr med. Lynnedslag er hvert år skyld i mange skader på huse, og derfor opfordrer Topdanmark til, at du forebygger lynskader på dit indbo.

Flot ser det ud, men lynets kraft kan desværre føre store skader med sig. Under tordenvejret den 30. april 2018 registrerede DMI næsten 4.800 lynnedslag. Ifølge DMI topper antallet af lynnedslag i juni, juli og august, hvor 76 % af det årlige antal lyn slår ned.

Det billede genkender vi. I 2017 modtog vi næsten 1.400 anmeldelser om skader efter lynnedslag.

”Over halvdelen af skaderne sker i private hjem, og i 2017 var det især i august, at lyn var skyld i mange skader. Det er typisk sådan, at jo flere lyn, desto flere skader ser vi også. Derfor er det altid en god idé at tage sine forholdsregler,” siger skadechef Maiken Russ fra Topdanmark.

Pas på elektronikken

Det hænder, at lynnedslag fører til alvorlige brande. Generelt er det dog især det elektroniske udstyr, der er udsat, når lynene er over os. Det gamle råd om at frakoble elektronisk udstyr som tv, musikanlæg og spillekonsoller, når der bliver varslet lyn og torden, eller du rejser på ferie, gælder derfor stadig.

”Stort set alt, som er tilsluttet el-nettet, kan gå i stykker. Vi ser typisk, at det er tv, computere, internetroutere og spillekonsoller, der bliver ramt af kortslutning. Hvis lynet er slået ned meget tæt ved huset, kan der være sket skade på selve ledningsnettet, og så er de hårde hvidevarer måske også ødelagt. Det er en god idé at tage alle elektriske apparater, som ikke behøver strøm, imens du er væk, ud af stikket,” siger Maiken Russ.

Er man væk i en længere periode pga. ferie eller arbejde, kan man lave en aftale med fx sin nabo om at kontrollere, at køle- og fryseskabe stadig fungerer efter lynnedslag i omegnen.

”Er uheldet ude, er det vigtigt at melde det til sit forsikringsselskab, så eventuelle skader på bygningen kan blive udbedret hurtigst muligt,” siger Maiken Russ.

Gode råd ved varsel om lynnedslag hvor du bor

  • Tag stikket ud på al elektronik undtagen køleskabe og lignende apparater
  • Luk vinduer og døre
  • Skal du på ferie, så få en nabo til at tjekke om HFI/HPFI-relæet er afbrudt efter et tordenvejr og genaktivere det, hvis det er slået fra

Gode råd, hvis du er udenfor, og det begynder at tordne

  • Søg ikke ly under træer
  • Lad være med at cykle, især i åbent landskab
  • Undlad at røre ved større genstande, der er elektrisk ledende. Fx hegn, rækværk og udstyr, der er forbundet til el- og telefonnettet
  • Hvis du er ude og sejle, og det begynder at tordne, bør du opholde dig så langt væk fra masten som muligt.

Har du styr på din indboforsikring?

Læs mere om, hvordan vores indboforsikring dækker, beregn pris og køb en indboforsikring her.