Trafik

Er din bil klar til vinter?

Selv om november stadig ryster plusgrader af sig, kan det danske vejr hurtigt skifte til frost og sne med dertilhørende glatte veje. Gør bilen vinterklar, inden kulden rigtig tager fat.

Med op imod 10 varmegrader på termometret kan det virke fristende at udskyde vinterklargøringen af bilen. Men de forrige år er frost- og snevejr kommet bag på mange danskere, som pludselig er vågnet op til sne.

”Vinteren kan komme bag på os alle, og vi har før haft en november måned med tocifrede plusgrader den ene dag for at vågne op til snestorm den næste. Skal man bruge bilen hver dag hele vinteren, er der derfor ingen grund til at vente på, at vinteren bider sig fast, før man gør bilen klar,” siger skadechef i Topdanmark, Helle Dahl.

Vinterdæk øger sikkerheden

Ifølge tal fra Topdanmark er perioden fra november til februar de måneder, hvor flest kunder gør brug af vejhjælp. Fx skete 50% af de biluheld, hvor bjærgning af bilen var nødvendig, i disse fire måneder, viser tal fra 2016.

 

Det er derfor en god idé at sikre sig i den kolde tid, især ved at skifte bilens dæk til vinterdæk, som mindsker risikoen for ulykker, når vejene bliver glatte af sne og is.

”Sommerdæk egner sig ikke godt til vinteren. De giver en længere bremselængde og ringere vejgreb, hvilket ofte vil øge risikoen for alvorlige ulykker. Vinterdæk er lavet af blødere gummi og har dybe, brede mønstre, som gør, at de står bedre fast på is og i sne end almindelige sommerdæk. Så selv om vinterdæk i sig selv ikke er en garanti for at undgå en ulykke, så er de i hvert fald mere sikre,” forklarer Helle Dahl.

Det er dog vigtigt at tjekke, at vinterdækkene er i ordentlig stand, før de monteres. Hos Trafikstyrelsen anbefaler de en mønsterdybde på minimum 3 mm frem for de lovkrævede 1,6 mm.

Frostsikret og forsikret

Vinterdæk er vigtige, men ikke det eneste, som skal klargøres på bilen, inden vinteren kommer. Også køler- og sprinklervæsken bør tjekkes for at sikre, at væsken er egnet til frostvejr. Er den ikke det, er der nemlig risiko for frostsprængninger.

”Man bør tjekke, om kølervæsken er frostsikker for at undgå en frostsprængt motor. Generelt tager det ikke lang tid at gennemgå bilen og tjekke, at alle bilens dele virker efter hensigten,” fortæller Helle Dahl og tilføjer, at bilejerne også bør være opmærksomme på forsikringen:

”Mange biler kan have svært ved at starte i kulden. Antallet af opkald om starthjælp til vores vejhjælpstjeneste stiger væsentligt i vinterperioden sammenlignet med resten året. Så det kan være en god idé med en forsikring, der også dækker vejhjælp,” siger Helle Dahl.

I 2016 modtog Topdanmark 11.902 anmeldelser om starthjælp, hvoraf 46 % blev anmeldt i november, december, januar og februar.

Beregn pris på bilforsikring

Gode råd til vinterklargøring af bilen

  • Skift til vinterdæk af en god kvalitet
  • Smør silikone på gummilisterne i dørene, så de også kan åbne, når kulden sætter ind
  • Sørg for, at kølervæsken er frostsikret, så motoren ikke frostsprænges
  • Skrab altid is og sne af bilruderne, før du kører – også lygter og spejle
  • Medbring en sneskovl, refleksveste og tæpper i bilen
  • Skift batteriet, hvis du flere gange har konstateret fejl
  • Skal du til udlandet, bør du tjekke landets regler om vinterdæk, snekæder mv.