Vejr

Rødt sommerhus dækket af sne

Gør sommerhuset klar til vinterhi

Har man ikke for længst lukket sommerhuset ned for vinteren, er det en god idé at planlægge en sidste tur derhen, inden det lune efterår for alvor bliver til vinter. Så er der nemlig større chance for at undgå ubehagelige overraskelser til foråret.

Efter en lang og lun eftersommer har den første nattefrost og den kraftige efterårsvind allerede meldt sin ankomst. Derfor bør sommerhusejere allerede nu afsætte tid til at gøre sommerhuset klar til vinterens kulde og blæst.

”Det er vigtigt at lukke sommerhuset ordentligt ned for vinteren, så man ikke kommer tilbage til indbrud, vandskade eller andre ubehagelige overraskelser. Og så er det en god idé at tjekke, hvordan forsikringen dækker, hvis uheldet er ude,” siger skadechef Stefan Gravang fra Topdanmark.

Husk de to V’er: Vand og varme

Hos Topdanmark er det især frostsprængninger, der om vinteren præger skadesanmeldelserne for sommerhuse. Skaderne skyldes i de fleste tilfælde, at ejeren har glemt at lukke for vandet og ikke har tømt vandrørene. Vandvarmere bør også tømmes helt.

”Hvis der ligger vand i vandrørene, og et vandrør sprænger, så kan vandskaderne nemt blive meget omfattende, især hvis der går lang tid, inden skaden opdages. Derfor anbefaler vi, at man gør sommerhuset vinterparat ved at følge de gode råd. Vil man sikre sig endnu bedre mod frostsprængninger, bør man desuden tænde for varmen i alle rum vinteren over,” siger Stefan Gravang.

Selvom der er tændt for varmen i sommerhuset, kan der stadig være risiko for frostsprængninger. Alle rum skal have en temperatur på minimum 8-12 grader.

Strømsvigt skal være tilfældigt

Man skal dog være opmærksom på, at selvom man har lukket for vandet og tømt rørene for vand, vil forsikringen kun dække en frostsprængningsskade, hvis man kan dokumentere, at det er et tilfældigt svigt i varmeforsyningen, der er årsag til at vandrøret er frosset og sprængt.

”Sker der en frostsprængning, er det vigtigt, at man kan dokumentere, at varmeforsyningen har svigtet, og at man selv er helt uden skyld i dette – fx på grund af lynnedslag eller kortslutning af elvarmen,” siger Stefan Gravang.

Gør jobbet svært for tyven

I vintersæsonen er en meget stor del af sommerhusene ubeboede og derved et slaraffenland for tyve. Har man dyr elektronik eller designermøbler i sit sommerhus, bør man tage det med sig, når man lukker sommerhuset ned for vinteren, for ikke at friste tyven.

”Det er en god idé at tage dyre ting med sig hjem og så sørge for, at gardinerne er trukket fra. Hvis tyvene kan se ind og konstatere, der ikke er noget særligt at komme efter, er der mindre risiko for, at de bryder ind, end hvis de slet ingenting kan se udefra, og huset ser ubeboet ud,” siger Stefan Gravang, der anbefaler, at man holder øje med hinandens sommerhuse, hvis man bor eller opholder sig i området i vintermånederne.

Men det er ikke kun husets inventar, man skal tænke på. Havemøbler og andre udendørs ting skal låses væk, hvis forsikringen skal dække et tyveri.

”Havemøbler, grill og hvad man ellers har stående udenfor, skal stilles i et aflåst skur. Står det frit tilgængeligt og bliver stjålet, anses det for simpelt tyveri, og så dækker forsikringen ikke, fordi huset er ubeboet,” forklarer Stefan Gravang.

Gode råd, når sommerhuset skal lukkes ned

  • Tøm blandingsbatterier og vandvarmere for vand
  • Sørg eventuelt for, at stophanen er utilgængelig for fremmede, eller at der kan sættes lås på den
  • Tøm vaske- og opvaskemaskiner for vand
  • Tøm eller sørg for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske
  • Lad vandhanerne stå åbne
  • Træk gardinerne fra, og lad skabene stå åbne, så det er tydeligt, at der ikke er noget at komme efter
  • Fjern den ekstra nøgle, der ofte er gemt ved sommerhuset
  • Lås haveredskaber, havemøbler, parasol og grillen inde i sommerhuset eller i et skur
  • Sæt varme på, så alle rum er minimum 8-12 grader hele vinteren

 

Har du fulgt de gode råd, og dit sommerhus alligevel bliver ramt af tyveri eller skade i løbet af vinteren, er det en fordel, hvis du har styr på din fritidshusforsikring. Du kan læse mere om vores fritidshusforsikring her.