Vejr

Rødt sommerhus dækket af sne

Færre vandrør sprænger i kulden

Antallet af frostsprængte rør i huse og sommerhuse er faldet markant siden vinteren i 2012, viser en opgørelse over skadeanmeldelser fra Topdanmark. Det skyldes både vejret og ejernes påpasselighed, vurderer forsikringsselskabet.

Denne vinter går næppe over i historiebøgerne som særlig mindeværdig. Til tider lidt sne, ind imellem et par minusgrader, men for det meste bare gråvejr, slud og temperaturer omkring 3 varmegrader. Men fraværet af hård frost er godt nyt for hus- og sommerhusejerne, der i år har anmeldt bemærkelsesværdigt få frostsprængninger til forsikringsselskabet Topdanmark. Det er en gentagelse af mønstret fra de to tidligere vintre, som også var milde.

“I vinteren 2013 begyndte antallet af frostsprængninger at falde markant i forhold til årene forinden, hvor kunderne anmeldte godt 500 frostsprængninger i løbet af en vinter. Tendensen er fortsat i 2014, og i år har vores kunder indtil videre kun anmeldt godt en snes frostskader,” siger skadeleder Louise Rosendahl Henriksen fra Topdanmark.

Vandskade giver store gener

Frostsprængninger er ofte meget dyre skader, fordi vandet fosser ud og ødelægger gulve og inventar.
Disse skader er næsten hver gang forbundet med store gener for kunderne, fordi det tager lang tid at affugte gulve og vægge inden skaderne kan udbedres. Derfor er det meget glædeligt, at husejerne er sluppet med skrækken de sidste vintre,” siger Louise Rosendahl Henriksen.

Milde vintre uden hård frost

For at et rør skal sprænge, skal vandet inden i røret fryse til is i sådan en grad, at vand- eller varmerøret ikke holder til presset. Men det er typisk en forudsætning, at temperaturen har været et godt stykke under 0 grader i en længere periode.
“Vand- og varmerør i sommerhuse og ældre huse er mere udsatte end andre. Der er også en stor risiko, hvis rørene ligger på den forkerte side af boligens isolering,” siger Louise Rosendahl Henriksen.

Vi følger de gode råd

Udover de milde vintre er der en anden forklaring på faldet i frostsprængninger. Nemlig den, at ejerne af huse og sommerhuse er blevet bedre til at tage deres forholdsregler, når Snemand Frost kommer forbi.
“Vi råder altid vores kunder med sommerhus til at have varme på i alle rum i løbet af vinteren og gøre det til en vane at lukke for vandet og tømme rørene for vand, så de ikke kan fryse,” siger Louise Rosendahl Henriksen.
For husejere er det vigtigste, at man sørger for at have varme på i alle rum om vinteren — også de rum, som ikke benyttes, fordi det er en betingelse for dækning af frostsprængningsskader.

Forsikringen dækker, hvis…

Er uheldet ude, og vinteren får bugt med et vandrør i hus eller sommerhus, kan skaden være dækket af husforsikringen. Men det forudsætter, at man har fulgt kravet om at have varme på, har slukket for vandet og tømt rørene for vand.

Har man gjort dette, men der alligevel sker en frostsprængning — fx på grund af strømafbrydelse — kan skaden være dækket.

Er uheldet ude, er det derfor vigtigt, at du har styr på, hvordan din husforsikring dækker. Du kan læse mere om vores husforsikringen her. Ejer du et sommerhus, kan du læse mere om vores fritidshusforsikring her.

Vinteren kan stadig vise tænder

Med disse gode råd kan du forebygge frostsprængninger i dit sommerhus:

  • Luk for vandet ved hovedhanen og tøm alle vandrør
  • Sørg for at frostsikre toilettet og kom frostvæske i alle afløb
  • Aflås målerbrønden, hvis dette er muligt, så stophanen ikke kan åbnes
  • Tøm vaske- og opvaskemaskine for vand
  • Hvis du sætter varme på, skal du sikre en temperatur i alle rum på minimum 8-12 grader

Risikoen for frostsprængninger er størst, hvis

  • Der er hård frost
  • Vandet i rørene står stille
  • Rørene på loftet ikke er isolerede
  • Rørene ligger i et uisoleret rum