Vejr

Kloakdæksel hvor vandet springer op fra kloaken og oversvømmer vejen

Sådan rammer skybruddene dig

Sommervejr er lig med skybrud, og denne sommer er ingen undtagelse. Sidste år modtog vi knap 1.000 anmeldelser om skybrudsskader på huse, fritidshuse og indbo. Trods det varme og tørre sommervejr er der derfor også i år grund til at forberede sig på vand ovenfra.

Skybrudssæsonen er over os, og flere steder landet over har danskere allerede oplevet, at regnen pludselig er væltet ned i enorme mængder. Selvom de rigtig alvorlige skybrud, som det, der ramte København i 2011, heldigvis hører til sjældenhederne, er skybrud og vandskader efterhånden blevet hverdagskost i den danske sommer.

I 2017 var skybrud således skyld i skader for 88 mio. kr. på private huse, fritidshuse og indbo, viser tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Denne sommer har vi indtil videre modtaget forholdsvis få anmeldelser fra privatkunderne om skybrudsskader. Men sidste år blev det til knap 1.000 anmeldelser, hvilket var lidt værre end året før. Da skybrudssæsonen varer til og med september, bør man tage sine forholdsregler nu.

”Selvom DMI er rigtig gode til at varsle skybrud, kan det altså ramme når som helst – og vandet trænger ind hvor som helst. Når det først rammer, går det rigtig stærkt, og så er det for sent at begynde at rydde kælderen eller rense tagrenderne,” siger skadechef Maiken Russ.

Vil man forebygge, at vandet overhovedet trænger ind, bør man som minimum sørge for, at de udendørs afløbsriste og tagnedløb ikke er stoppede af fx blade, og at tagrenderne er rensede. Alt efter boligtype kan en højvandslukke eller tilbageløbsstop også hjælpe med at begrænse eller helt stoppe, at kloakvandet trænger op.

Tag værdierne op fra kælderen

En opgørelse over skader på bygninger og indbo viser, at intet går forbi, når skybruddene rammer.

”Hvis først vandet trænger ind i dit hus, går det hurtigt ud over både gulve og møbler. Og elektronisk udstyr kan kortsluttes af vandet, ligesom tøj, bøger, tasker og sportsudstyr er nogle af de ting, vi oftest får anmeldelser på,” siger Maiken Russ.

Særligt kælderrum er udsatte. Derfor skal man ikke opbevare ting af stor økonomisk eller personlig værdi i kælderrum.

”Generelt bør du undgå at placere dine ejendele direkte på gulvet, men i stedet sætte dem på en palle, reol eller lignende. Det er også en rigtig god idé at opbevare sine ting i plastikkasser med låg og på hylder og reoler, der kan tåle vand,” siger Maiken Russ.

Gode råd til at begrænse skaderne efter et skybrud

Skulle boligen alligevel blive oversvømmet, handler det først og fremmest om at begrænse skaderne.

  • Tag billeder af skaden – inden de fjernes
  • Anmeld skaden til dit forsikringsselskab
  • Flyt ting, der står i vand, op til et tørt sted
  • Forsøg så vidt muligt at fjerne vandet
  • Fjern våde gulvtæpper og lignende
  • Undlad at tænde for varmen
  • Luft ud ved at åbne døre og vinduer 
  • Opsæt evt. ventilatorer til at skabe gennemtræk i rummet
  • Brug evt. en affugter for lukkede døre og vinduer – men kun til små rum. Store rum kræver professionel affugter

Fakta

Skybruddene rammer hårdest om sommeren i juni, juli og august. For at der er tale om skybrud, kræver det typisk usædvanligt store vandmængder, der falder med en intensitet på over 15 mm i løbet af 30 minutter, eller at vandmængden er så stor, at et i øvrigt utilstoppet afløb bliver oversvømmet.

Top 5 over indboskader ved skybrud

  • Møbler
  • Tæpper
  • Hårde hvidevarer
  • Tøj og sko
  • Fjernsyn og lydanlæg