Ulykker

lyshåret pige med fletninger, hænger op af en gynge

Fald er skyld i flest børneskader

Faldskader er den hyppigste skadeårsag, når forældre ringer til Topdanmark og anmelder skader på deres børn i skolealderen – hvad enten barnet er 6 år eller 17 år.  

Småskrammer er en del af at være barn, og langt de fleste kan klares med et plaster og et knus fra mor og far. Men nogle skrammer er lidt mere alvorlige og ender i en tur på skadestuen og måske en anmeldelse til Topdanmark.

”Heldigvis er de fleste skader ret banale og barnet kommer sig helt. Men vi oplever desværre også børn, som får alvorlige skader, der giver mén resten af livet. Og selv om en ulykkesforsikring ikke kan ændre på skaden, der er sket, kan den i hvert fald betale en erstatning for de gener det varige mén giver ,” siger Helle Dahl, der er skadechef i Topdanmark.

På top 5 på listen over hyppige skadeårsager ligger fald- og snubleskader, fodboldskader, skiskader og uheld på cykelturen.

Er barnet dækket hele døgnet?

Topdanmark vurderer, at kun ca. halvdelen af alle børn i Danmark i skolealderen har en privat ulykkesforsikring. Går barnet i en kommunal skole eller institution, skal forældrene selv sørge for, at barnet har en privat ulykkesforsikring, der kan dække udgifterne til fx erstatning for varigt mén, hvis barnet kommer til skade. Nogle privatskoler og lignende kan have en kollektiv ulykkesforsikring.
”Har skolen en ulykkesforsikring, skal man være opmærksom på, at den kun dækker i skoletiden. Hvis man vil være sikker på at barnet også er sikret fx på vej til og fra skole og i SFO’en, er det nødvendigt at have en privat ulykkesforsikring, som dækker hvor som helst i hele døgnet,” siger Helle Dahl.

Pas på tænder og briller

Bliver tænderne skadet, kan det blive en kostbar og måske langvarig affære. Den indledende tandbehandling er ganske vist gratis, mens barnet stadig er dækket af skoletandplejen. Men i nogle situationer kan behandlingen først afsluttes, når barnet er blevet voksen, og så kan det blive dyrt.
”Det er barske realiteter, vi taler om, men det går ud på at forsikre det dyrebareste, vi har – vores børn. En kontant erstatning kan være et plaster på såret, hvis barnet eksempelvis har mistet noget af sin førlighed eller måske skal have erstattet blivende tænder med en protese,” siger Helle Dahl.

Topdanmark får også mange anmeldelser om skader på børns briller, som er gået i stykker under leg eller sport. Her er Topdanmarks børneulykkesforsikring en af de få på markedet, som også dækker brilleskader.

Gode råd til forældre når børnene skal begynde i skole

  • Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste
  • Træn skolevejen på cykel og til fods med dit barn
  • Vær en god rollemodel og lær dit barn de basale regler i trafikken
  • Husk altid cykelhjelmen – både voksen og barn

Kilde: Topdanmark og Rådet for sikker trafik.
Læs flere gode råd om trafiktræning på sikkertrafik.dk