Undgå identitets­­tyveri

Her er nogle gode råd til, hvordan du kan nedsætte risikoen for identitetstyveri – og hvad du skal gøre, hvis du alligevel er uheldig.

Pia opdager, at hendes mobil er blevet hacket og hendes billeder er låst. Husk cyberforsikringen.

Hvad er identitetstyveri?

ID-tyveri er, hvis en fremmed bruger dine identifikationspapirer med henblik på økonomisk gevinst. Fx til at oprette en konto, et abonnement eller lignende ved anvendelse af falske eller stjålne identifikationspapirer. Phishing derimod er ikke ID-tyveri. Phishing er, hvis du bliver franarret brugernavn, adgangskode, kreditkort- eller netbankoplysninger.

Identitetstyveri sker typisk ved misbrug af dine identifikationspapirer, fx pas, kørekort og betalingskort. I nogle tilfælde kan misbruget ske på baggrund af tyveri, hvor dokumenter eller kort bliver stjålet, mens der i andre tilfælde kan være tale om kopiering.

Se hvordan du er dækket ved identitetstyveri

 

Beskyt dine personlige oplysninger


En af de vigtigste ting, du selv kan gøre for at undgå at fremmede stjæler og misbruger din identitet, er, at passe godt på dine personlige oplysninger. 

Del ikke personlige oplysninger

 • Tjek, at hjemmesider har en hængelås i adresselinjen eller anden kryptering, før du skriver fortrolige oplysninger som fx CPR-nummer
 • Modtager du en e-mail, som beder om personlige oplysninger, så kontakt afsenderen og få bekræftet, at henvendelsen er ægte
 • Skriv ikke følsomme oplysninger på sociale medier, debatsider m.m. Det er ofte uigennemskueligt, hvem der kan se indlæg, der jo også kan kopieres.
 • Skriv heller ikke CPR-nummer i CV’er på nettet. Pas på personoplysninger i dit affald. Undgå at dele ud af dine personoplysninger, når du tømmer papirkurve og kasserer ringbind.

Beskyt med kode

 • Beskyt dit trådløse netværk med en kode. Ellers har andre fri adgang til computere på netværket - f.eks. fra en bærbar pc udenfor.
 • Brug forskellige koder. Der er stor forskel på sikkerheden på forskellige hjemmesider. Ved at bruge forskellige koder undgår du, at en hacker får adgang til din identitet via indbrud et usikkert sted. Skift jævnligt kode.
 • Undgå også at bruge dit navn, fødselsdato eller lignende som kode eller brugernavn
 • Beskyt altid din smartphone med kodelås. Derfra er det ofte let at komme ind til dine personlige oplysninger – fx i e-mails, mobilbank, e-Boks og lignende.

Husk sikkerhedsopdateringer

 • Hold alle computere, tablets, smartphones m.m. opdaterede. Sikkerheden i antivirusprogrammer og styresystemer afhænger helt af, at du holder dem opdaterede.

 

 

 

 

 

 

Skift hurtigst muligt identifikationspapirer

Det er vigtigt, at du både ved tyveri og ved mistanke om kopiering hurtigt får gjort de relevante identifikationspapirer ugyldige. Det er typisk disse dokumenter, som bliver misbrugt:

 • Pas
 • Kørekort
 • Betalingskort (kreditkort, dankort, benzinkort osv.)
 • Medlemskort
 • Sundhedskort (sygesikringsbevis)

Meld det altid hurtigst muligt til politiet, hvis dine identifikationspapirer er blevet stjålet, eller du har mistanke om, at du er udsat for identitetstyveri.

Sådan skifter du identifikationspapirer

Sådan kan du få hjælp ved identitetstyveri

 1. Meld identitetstyveriet til politiet
 2. Kontakt din bank, som kan hjælpe med hurtigt at lukke kreditkort og konti og samtidig sørge for, at du ikke står uden adgang til dine egne midler
 3. Overvej at oprette en kreditadvarsel på Borger.dk som advarsel til virksomheder om at være særligt opmærksomme, hvis de opretter lån eller kredit til dig – følg vejledningen på Borger.dk

Derefter kan vi som forsikringsselskab hjælpe med at kontakte kreditorer og kreditoplysningsbureauer, hvis dine dokumenter er blevet brugt til at optage gæld, oprette kredit, oprette et abonnement eller lignende. Det er en automatisk del af vores indboforsikring.

Se mere om hjælp til ID-tyveri

Beregn pris på indboforsikring