Vejr

Et træ er væltet i haven, fordi der har været storm

Rusk og regn – forbered dit hus inden stormen

Gå haven efter for løse og rådne grene og beskær evt. store træer før stormsæsonen, lyder rådene fra Topdanmark.

Efterår og vinter er den tid, hvor flest storme og voldsomt vejr rammer Danmark. Derfor opfordrer Topdanmark til, at husejerne tjekker huset for at komme stormskaderne i forkøbet.

Væltede træer, flyvende havemøbler og løbske trampoliner. På trods af at efteråret på kalenderen kun lige er begyndt, har Danmark allerede været ramt af store nedbørsmængder og kraftig blæst.

Alene i august måned har Danmark i flere tilfælde oplevet kraftigt blæsevejr. Det har givet næsten fire gange så mange anmeldelser om skader på huse og fritidshuse som i samme måned de to foregående år, viser en opgørelse fra Topdanmark.

Derfor kan ejere af huse og fritidshuse med fordel forebygge nye skader, inden blæsten raser igen. Ved at nedtage trampolinen og flytte havemøbler, parasoller og grillen ind i skuret kan ejerne forebygge skader, hvor flyvende genstande rammer personer, biler eller bygninger.

”I år har vi endnu ikke haft en rigtig storm, men august var i perioder meget blæsende, og de seneste år har vi oplevet flere storme. Derfor er det en rigtig god idé at give huset og haven et lille eftersyn, inden stormsæsonen for alvor tager fat,” siger Stefan Gravang, skadechef hos Topdanmark.

Hvis dit hus får stormskader, er det vigtigt, at du har styr på, hvordan din husforsikring dækker. Du kan læse mere om vores husforsikring her. Ejer du et sommerhus, kan du læse mere om vores fritidshusforsikring her.

Tjek taget og stil havemøblerne i skuret

Stormsikring af huset behøver ikke være besværligt, og husejere kan spare sig selv for både udgifter og ærgrelser, hvis de gennemgår deres hus og tjekker, om træværk, tagrender og tagsten sidder godt fast.

”Et godt sted at starte er på taget. Tjek for eksempel, om der er tagsten, der mangler, sidder løst eller skal skiftes ud. Gå også haven igennem for at sikre, at der ikke står løse genstande som grill, havemøbler og trampolin. Pak trampolinen sammen, eller spænd den godt fast, og sæt havemøblerne ind i skuret. Kraftige vindstød kan vælte selv tunge havemøbler og trampoliner, som kan ramme huset og parkerede biler,” siger Stefan Gravang.

Har man store træer på sin grund, er det en rigtig god idé at tjekke dem. De store mængder regn, som er faldet over Danmark de seneste uger, gør jordbunden blød og øger risikoen for væltede træer, der let kan give skader på hus, bil og have.

”Hvis det har regnet meget, kan træer lettere vælte i stormvejr, fordi jorden omkring dem er blød. Det er derfor en rigtig god idé at tjekke omkringstående træer og fjerne evt. rådne og løstsiddende grene. Er det et stort træ, kan man overveje at beskære det om efteråret, hvor risikoen for storm er større, men man bør sørge for at tjekke sin have og sine træer i roligt vejr. Hvis stormen først er kommet, skal man blive inden døre af hensyn til sin egen sikkerhed,” siger Stefan Gravang.

Lyt efter stormvarsling i pressen – og forbered dit hus på stormvejr

 • Tjek dit tag for løse tagsten og tagplader, og se efter revner i tagbelægningen
 • Tjek, at dine hegn og plankeværk står godt fast
 • Kravl op på loftet, og tjek dit tag for sprækker – kan lyset trænge ind, kan regnen også
 • Fjern eller fastgør alle løse genstande uden for dit hus – trampolinen kan flyve langt
 • Tjek træerne på din grund, og fjern om muligt knækkede og løse grene
 • Hav en lommelygte og batterier parat, hvis strømmen svigter
 • Ved stormvarsel: Undgå at parkere bilen under træer, hvor grene kan falde ned og gøre skade

Når stormen raser

 • Hold døre og vinduer lukkede
 • Bliv indenfor, til stormen er stilnet af

Efter stormen

 • Afdæk ituslåede vinduer og huller i tag
 • Tjek fryser og køleskab efter strømsvigt
 • Tag fotos af dine skader
 • Anmeld skaderne til dit forsikringsselskab