Vejr

Snetryk har smadret 30 tons glas fra loftet i et stort gartneri.

Forbered dig på besøg fra ’Kong Vinter’

Meteorologerne varsler en hård vinter med sne og frost. Derfor er det en god idé at tage sine forbehold og forberede sig på de problemer, der kan opstå, hvis sneen falder.

Det er et smukt syn, når sneen ligger uberørt over landskabet. Men et tykt lag sne er tungt, og det kan hurtigt forandre sig fra smukt til en katastrofe, hvis man ikke får den fjernet fra sine bygninger. Det skal man faktisk gøre, hvis det er muligt, for at være sikker på at få dækning fra forsikringen.

Derfor anbefaler Topdanmark, at man får fjernet sneen, så man undgår snetrykskader.

”De år, hvor vi får meget sne, ser vi snetrykskader hos flere af vores kunder. Der er nemlig mange landbrugsbygninger, som ganske enkelt ikke kan klare presset,” siger Svend-Anker Worm, som er agronom hos Topdanmark.

Man kan vælge selv at fjerne sneen, få en maskinstation til at hjælpe eller købe en snerydningsdækning, så der er én bekymring mindre.

”Med en snerydningsdækning undgår man, at en selv eller ens medarbejdere skal op på taget, ” siger Svend-Anker Worm. Man skal være opmærksom på, at snerydningsdækningen har en karensperiode på 30 dage, så den skal købes, før det bliver snevejr.

Når der er udsigt til sne, er det også en god idé at have redskaberne klar, så man let kan rydde adgangen til bygningerne og andre steder, hvor det er nødvendigt.

”Stil en sæk salt der, hvor det skal bruges, og husk især trapperne. Som landmand har man ofte redskaber, fx rendegraver, som er gode til snearbejde og dermed også til nabohjælp,” siger Svend-Anker Worm.

… så er der jo frosten

Det er ikke kun sne, der kan give problemer for landmændene. Også frost er et stort problem.

”Det er naturligvis et problem, når rør til foderanlæg, møgskrabere og gyllerør fryser til is. Og i situationen med vintermørke og stive fingre sker det, at nogen vælger uhensigtsmæssige løsninger. Vi har set eksempler på, at landmænd har brugt alt fra stearinlys til ukrudtsbrændere til at tø rørene op med. Men desværre ser vi også gang på gang, at den hurtige løsning fører til gårdbrande, ” fortæller Svend-Anker Worm.

”Det er typisk de samme rør, der år efter år fryser til. Derfor kan det være en god idé at få sat noget varme på dem, inden det er for sent, og man måske fristes til at blive lidt for opfindsom,” siger Svend-Anker Worm og fortsætter:

Også frosne afløb kan være et problem. Det er ofte de samme steder, der fryser hvert år. Man kan undgå bøvlet, hvis man i tide isolerer med fx vintermåtter. Det gælder, uanset om det er gødningsanlæg, gyllerør eller vandpumpen. Læg noget tungt på vintermåtterne, så de ikke blæser væk.

Hvis uheldet er ude, og rørene er frosne, anbefaler Topdanmark, at man tilkalder en VVS-installatør til at tø rørene op.

”Det kan godt tage et par timer, før rørene er tøet op, men til gengæld sker det uden risiko for ødelagte installationer eller nedbrændte bygninger,” forklarer Svend-Anker Worm.