Ulykker

Alle bådene i lystbådehavnen har en bådforsikring

Redningsvesten er sejlerens bedste ven

Sejlsæsonen er godt i gang i Danmark og uanset, om man skyder fart i kajakken, optimistjollen, speedbåden eller den 40-fods store sejlbåd, så skal både børn og voksne altid huske at iklæde sig redningsvest. Den redder nemlig menneskeliv.

Det er lovpligtigt for bådejere i Danmark at sikre, at der altid er redningsvest til alle ombord på båden uanset bådens størrelse. Dog er der ingen krav i loven om, at vestene skal anvendes, men det er alligevel en rigtig god idé altid at have redningsvesten på, når man befinder sig på en båd, lyder det fra Topdanmark. 

”Mig bekendt har langt de fleste bådejere altid redningsveste klar til alle, som kommer ombord på båden. Desværre sker det ofte, at vestene ikke bliver taget i brug med mindre det fx bliver rigtig dårligt vejr. Redningsvesten er dog altid vigtig at iklæde sig for både børn og voksne – også på en stille dag på havet, da vejr og vind er uforudsigeligt,” siger afdelingsleder for Topdanmark Bådforsikring, Sven Holmbo Sørensen.

Sejlere undervurderer risikoen

Størstedelen af de drukneulykker, som sker på havet, skyldes, at den druknede ikke bærer redningsvest. I 2016 druknede 52 danskere, hvoraf knap en tredjedel er druknet på havet. Det viser tal fra Rådet for Større Badesikkerhed, der også peger på, at knap 80 % af alle druknede i 2016 var mænd. 

Derudover er de, som drukner til havs, oftest rutinerede sejlere, der dropper vesten, fordi de føler, de kender båden eller tænker, at de bare tager en tur i roligt sommervejr og derfor ikke behøver vesten.

 ”Vi ser stadig alt for mange mennesker, der drukner i forbindelse med sejlads hvert år. Det hænger formodentlig sammen med, at sejlere undervurderer risikoen og glemmer, at det danske sommervejr meget hurtigt kan skifte. Skal man fx ud at sejle, anbefaler vi, at man sætter sig ind i vejrforholdene og sørger for at bådens grej er i orden. Og at man altid bruger sin redningsvest. Det kan afværge mange ulykker,” siger Sven Holmbo Sørensen, der minder om, at man jævnligt skal tjekke, at redningsvestene er i god stand:

”Specielt de redningsveste, som pustes op automatisk ved kontakt med vand bør efterses hvert år, så man sikrer, at de virker efter hensigten i tilfælde af et uheld på vandet,” siger Sven Holmbo Sørensen.

Sommer er højsæson for drukneulykker

Med det lunere danske sommervejr stiger risikoen for drukneulykker – ikke kun på havet, men også ved stranden eller på havnen. Af de 52 danskere, der druknede sidste år, mistede 10 livet ved havnen og 10 ved stranden. Det hænger sandsynligvis sammen med et øget antal mennesker, som besøger disse steder i sommersæsonen og derved en øget risiko for drukneulykker.

”Når vejret er godt, søger folk mod vandet, og det er der jo intet galt i. Det er bare vigtigt at være påpasselig og fx huske at have sikkerhedsvest på, selvom man er ved at fortøjre en båd ved havnemolen. Derudover er det også en god ide at sikre de yngste med badevinger eller lignende, hvis turen går til stranden,” siger Sven Holmbo Sørensen.

Sidste år døde fire børn i drukneulykker i Danmark ifølge Rådet for Større Badesikkerhed.

Har du styr på din ulykkesforsikring? Ellers kan du læse mere om, hvordan vores ulykkesforsikring dækker, beregne pris og købe en ulykkesforsikring her.

Gode råd ved sejlads

  • Lær at sejle og navigere
  • Hold dit grej i orden – selv-oppustelige veste skal tjekkes årligt
  • Hav altid redningsvesten på, når du er på vandet
  • Planlæg din tur og giv pårørende besked om din rute
  • Medbring din mobiltelefon og en VHF-radio, så du kan tilkalde hjælp, hvis nødvendigt