Tyveri

En dame i rød regnjakke, sidder i en stol uden for, med en kop i hånden, hun smiler. Der er en hund ved siden af hende

Sommerhuset er et let vinterbytte

Vintermånederne december-marts er sørgelige højdespringere i indbrudsstatistikkerne for sommerhuse. Alene i vinteren 2013-2014 var der i gennemsnit 66 % flere indbrud pr. måned end sammenlignet med gennemsnittet for resten af året.

Først i april falder antallet af sommerhusindbrud typisk. Det overrasker ikke salgschef i Topdanmark i Svendborg og omegn, Michael Birkelund Pedersen:

”Sommerhusene er et let vinterbytte, fordi de som regel står tomme og samtidig ligger i ubeboede sommerhusområder, hvor der ikke er nogen nabo til at holde øje med huset. På den måde er det rent tag selv-bord for indbrudstyve,” siger Michael Birkelund Pedersen.

Forebyg skader – også nu

Hvis man ikke har tjekket sit sommerhus hele vinteren, kan det være en god idé at gøre det nu.

”Har uheldet været ude, risikerer man yderligere skader på huset, hvis vinduer eller døre står åbne. Og er man sluppet med skrækken, er det ikke for sent at tage sine forholdsregler ved fx at tømme huset for værdier, sikre med en god lås og gøre det tydeligt for tyven, at der ikke er noget at komme efter,” siger Michael Birkelund Pedersen.

Selvom du har taget dine forholdsregler, kan du stadig være uheldig at få uønsket besøg. Gør dig selv den tjeneste at have styr på din indboforsikring, så du ved, hvordan du er dækket, hvis uheldet skulle være ude. Du kan læse mere om vores indboforsikring her

Det løber tyvene med

Også den luksuriøse indretning af mange sommerhuse har betydning for husenes popularitet hos indbrudstyvene.  

”For 10-15 år siden var det typisk den aflagte sofa eller familiens gamle fjernsyn, der endte i sommerhuset. I dag er sommerhusene udstyret langt pænere og dyrere og ligner til forveksling de almindelige hjem med fladskærme og designermøbler. Det har tyvene naturligvis også bidt mærke i,” siger Michael Birkelund Pedersen.

Topdanmark har lavet en top-5 over de ting, der er mest udsat under et sommerhusindbrud. Hvor det tidligere var fjernsyn og stereoanlæg, som tyvene løb med, placerer boligartikler og værktøj sig øverst på listen.

”Sammenlignet med indbrud i private boliger er det et mere broget billede, der tegner sig for sommerhusindbruddene. Vi har set eksempler på, at der er blevet stjålet bestik og sengetøj. Men boligartikler som lamper samt værktøj og elektronisk udstyr placerer sig øverst på listen,” siger Michael Birkelund Pedersen.

Top 5-over tyvenes sommerhusfavoritter

 • Boligartikler
 • Værktøj og instrumenter
 • Lyd og billede
 • Møbler
 • Mad og vin

Gode råd mod indbrud i sommerhuset

 • Tøm så vidt muligt sommerhuset for værdier
 • Træk gardinerne fra, og lad skabene stå åbne, så tyven kan se, at der ikke er noget at stjæle
 • Sørg for gode låse på dørene
 • Forstærk dørkarmen på yderdøre, da de fleste indbrud sker gennem døre
 • Lås haveredskaberne inde, så de ikke kan bruges til at bryde ind med
 • Benyt udendørs belysning med føler til at skræmme tyve væk
 • Fjern ekstranøgler gemt ved huset