Tyveri

Julegaver i bilen er et hit for tyve, men der er gode råd for at undgå det.

Julegaver i bilen er et tag selv-bord for tyve

Mange danskere er i gang med årets julegaveindkøb, og de fleste ved godt, at gaverne ikke bør ligge synlige på sædet, hvis man går fra bilen igen. Alligevel er december måned højsæson for indbrud i biler, og mange julegaver ender i tyvenes hænder frem for under juletræet, viser tal fra Topdanmark.

Julen nærmer sig, og jagten på julegaverne er for længst skudt i gang. Desværre er det ikke kun i butikkerne, at der er ekstra travlhed. Antallet af indbrud i biler stiger nemlig markant i december måned.

Sådan mindsker du risikoen

Men der er heldigvis en række ting, man kan gøre for at mindske risikoen:

”Tænk først og fremmest over, hvor bilen parkeres. Jo flere biler, der holder i nærheden, jo flere mennesker passerer forbi og kan lægge mærke til mistænkelige personer. Derudover ved de fleste nok, at man ikke bør lade gaverne ligge fremme på sædet. Heller ikke, hvis man bare lige skal ind i kiosken eller supermarkedet for at hente noget, man glemte. Placér altid gaverne i bagagerummet,” siger skadeschef i Topdanmark, Helene Vogt Ibsen.

Forsikringen dækker ikke alt

Hvis bilen er brudt op og gaverne er væk, dækker forsikringen kun, hvis bilen var låst, vinduerne lukkede, og der er synlige tegn på indbrud. Men er det dyre ur til kæresten eller ægtefællen blandt de stjålne gaver, dækker forsikringen oftest ikke.

”Bliver julegaverne stjålet fra bilen, er det indboforsikringen, som dækker. Man skal bare huske, at indboforsikringen aldrig dækker guld, sølv, smykker og kontanter. Har man købt den slags gaver, vil jeg klart anbefale, at man ikke lader dem ligge i bilen,” forklarer Helene Vogt Ibsen.

Her kan du læse mere om indboforsikring:

Indboforsikring
 

Tænk over, hvad der ligger i bilen

Topdanmark anbefaler også, at man tjekker sin forsikring, da indboforsikringen typisk indeholder en række væsentlige begrænsninger i dækningen for fx computere, iPads, fotoudstyr og mobiltelefoner, såfremt disse medbringes i bilen. Ved tyveri fra bilen er det typisk en forudsætning for dækning, at der er tegn på voldeligt opbrud af bilen, samt at tingene ikke har ligget synligt fremme.

”Generelt skal man tænke over, hvad man efterlader i bilen. For selvom julegaver i bilen er et tag selv-bord for tyvene, så kan det også være arbejdscomputeren eller mobiltelefonen, som frister. Så det bedste råd er ikke at efterlade noget synligt i bilens kabine,” siger Helene Vogt Ibsen.

Det går tyven efter i bilen

Tal fra Topdanmark viser, hvad tyvene især gik efter ved indbrud i bilen i december 2015:

  • Beklædning
  • Møbler og boligartikler
  • Værktøj, instrumenter o.l.
  • Computere, iPads mv.
  • Tasker og kufferter
  • Briller og solbriller
  • Telefoner
  • Personlig pleje
  • Kørekort, ID mv.
  • Sport og fritid