Tyveri

Cykel holder parkeret og forhjulet er blevet stjålet. Topfrustrende. Det er godt at have en indboforsikring.

September er højsæson for cykeltyverier

Uanset om du har en racer eller en bedstemorcykel som din transport i hverdagen, er du afhængig af, at den står lige dér, hvor du efterlod den sidst. 

Hvert år bliver der stjålet over 40.000 cykler. Og i september måned, når tusindvis af studerende sadler jernhesten og begiver sig afsted til deres studie, står ekstra mange tyve klar med boltsaksen og nedstrygeren. Det viser tal fra Topdanmark, og september er en af de måneder, hvor forsikringsselskabet modtager flest anmeldelser af cykeltyverier. 

 

Gode vaner, når du parkerer

Ifølge Topdanmark er det en god idé at prøve at tænke som en cykeltyv. Det gælder om at få nogle gode vaner og rutiner omkring sin cykel, så tyveri kan forebygges. 

Cyklen skal naturligvis låses forsvarligt, hver gang man går fra den. Brug en lås, der er godkendt og har Varefakta-mærket, og skaf også gerne en ekstra lås, så du kan låse cyklens stel fast til noget – fx cykelstativet. Låser du kun cyklen fast i hjulet, er der en risiko for, at cykeltyven afmonterer hjulet og løber med resten af cyklen.

Jo mere frit cyklen står, jo mere udsat er den. Så overvej at parkere cyklen et mindre udsat sted, fx ved at låse den fast til cykelstativerne ved stationen eller butikscenteret i stedet for at stille den frit lige ved indgangen til stationen eller butikscenteret. Og hvis du ikke har adgang til at parkere i et aflåst cykelskur eller kælder derhjemme, er det værd at overveje at tage cyklen med ind i huset eller lejligheden, hvis der er mulighed for det.

 

Dækker indboforsikringen?

Skulle uheldet alligevel være ude, er det godt at have styr på, hvordan din cykel er forsikret. Det er især en god ide at tjekke, hvordan dyrere cykler er dækket af forsikringen. På almindelige indboforsikringer er der en beløbsgrænse for cykler, mens cykeldækningen på indboforsikringer til unge kan være en dækning, som den unge skal tilkøbe. 

En standard indboforsikring hos Topdanmark dækker cykler op til 18.114 kr., men har du en dyrere cykel, kan du vælge at udvide forsikringssummen op til 108.684 kr.

Læs mere om vores indboforsikring

 

Husk faldgruberne, når du køber brugt

Mange køber en brugt cykel for at spare penge, og så er det altså stadig vigtigt at have styr på kvittering, stelnummer og låsebevis, da det er nødvendigt, hvis man får brug for at melde cyklen stjålet.

”Hvis prisen lyder lidt for god på den brugte cykel, bør du tjekke, om den er meldt stjålet. Det kan du for eksempel gøre ved at søge på stelnummeret i politiets app ”Politi” eller på nettet. Forsikringen dækker ikke, hvis den brugte cykel, du har købt, bliver stjålet og viser sig at være meldt stjålet tidligere.” 

Med original kvittering og en søgning på stelnummeret kan man nemt sikre sig, at man gør en god handel. Husk derfor at få en kvittering af sælger og et låsebevis, hvis der følger en lås med cyklen. Låsebeviset er din garanti for, at låsen er godkendt af Varefakta. Gem kvitteringen og låsebeviset, og notér cyklens stelnummer. 

 

Sådan kan du snyde cykeltyven

  • Lås cyklen med en fastmonteret forsikringsgodkendt lås samt en kædelås, der er viklet igennem både stel og hjul
  • Lås cyklen fast til cykelstativet
  • Stil cyklen et oplyst sted og lidt væk fra særligt tyveriudsatte områder, fx ved indgangen til stationer
  • Brug altid cykelkælder, kælderrum og cykelskur, når det er muligt
  • Stiller du ofte cyklen ved stationen, så overvej at anskaffe en ”stationscykel”, som tyvene sjældent er interesserede i
  • Undgå at købe en stjålet cykel: Brug evt. Politiets app ”Politi”, hvor du kan tjekke en cykels stelnummer i cykelregistret, før du køber den
  • Specialcykler af høj værdi er tyvene glade for. Tag den med ind i hjemmet eller lås den sikkert.

 

Godkendte låse har Varefakta-mærket

Hvis en cykellås har varefakta-mærket, betyder det, at Varefakta har godkendt låsen, og at forsikringen dækker, hvis ens cykel bliver stjålet. Cyklen skal vel at mærke være låst, hvis forsikringen skal dække.