Dyr
Forårskåde heste slår benene
Når heste kommer til skade, er det oftest benene, som dyrlægen skal behandle. Således udgjorde skader på benene over 25 % af alle hesteskader sidste år, viser en opgørelse fra Topdanmark.
I takt med at det bliver varmere i vejret, bliver hestene lukket ud på folden. I den forbindelse kommer en del heste til skade – og særligt deres ben er udsatte.
”Skader på ben udgør over 25 % af alle hesteskader. I forårsperioden, hvor hestene boltrer sig og nyder, at de har mere plads at løbe rundt på, ser vi typisk flere benskader, som fx halthed. Derfor er det en rigtig god idé at forebygge skader. Det gør man bl.a. ved at holde øje med træthedstegn på hesten. På den måde kan man undgå et besøg af dyrlægen, som let bliver en dyr fornøjelse,” siger Agronom Svend-Anker Worm fra forsikringsselskabet Topdanmark i Ballerup.
Desuden kan det pludselige foderskift, som opstår når hestene kommer på græsfold, forårsage forfangenhed, som er en betændelsestilstand i hestens hov, og som i værste fald gør hesten uanvendelig. Derfor bør man sørge for en indkøringsperiode på græsfolden i foråret, så hesten langsomt vænnes til at indtage de store mængder af græs.
Motion kan forebygge kolik
En anden hyppigt forekommende skade på heste er kolik, som er smerter i hestens bughule. Smerterne skyldes typisk at hesten har en lidelse i mave-tarmkanalen.
”Hesteejere, der primært bruger hesten til fornøjelse og ikke til fx konkurrencer og lignende ’arbejde’ bør være særligt opmærksomme på faktorer, som kan medføre at hesten får kolik. Risikoen øges, hvis hesten ikke er i arbejde. Tilsvarende er det forbundet med en vis risiko, hvis man skifter til en anden slags foder. Kort sagt skal man sørge for at hesten rører sig meget og at den får det samme at spise, hvis man vil forebygge kolik,” siger Svend-Anker Worm, der understreger, at flere andre faktorer også kan føre til hestekolik.
Kolik kan i værste fald betyde, at hesten må aflives, fordi lidelsen ikke kan helbredes eller fordi ejeren ikke kan bære udgiften til behandling, som kan koste op imod 25.000 kr. De senere år er der kommet forsikringstyper på markedet, som er interessante for langt de fleste hesteejere.
”Vi har set en markant øget interesse for vores hesteforsikringer, der bl.a. kan dække omkostninger til dyrlægebehandling. Vi tilpasser prisen efter forskellige kriterier, som sikrer en god pris i forhold til risikoen for skader og sygdom. Men forebyggelse er altid det bedste værn mod skader,” siger Svend-Anker Worm.
- 25 % af alle hesteskader er benskader
- En gennemsnitlig behandling af en benskade koster 6.500 kr.
- Kolik er nr. 2 på listen over mest almindelige hesteskader
- En gennemsnitlig behandling af kolik koster 5.500 kr. Kræves en operation, kan det koste op imod 25.000 kr.
Sådan kan hesteejeren forebygge nogle af de hyppigste hestesygdomme
- Hesten skal bruges og røre sig regelmæssigt
- Undlad at skifte til anden type foder fra den ene dag til den anden. Tilvænning bør ske over mindst syv dage
- Giv hesten godt med hø hver dag - 1 kilo pr. 100 kilo legemsvægt
- Undgå overfodring og fordel fodringen over flere måltider
- Hesten skal altid have adgang til rent vand
- Undersøg for orm to gange om året
- Hold øje med ændringer i hestens adfærd