Tabt USB stik på vejen, få hjælp med Cyberforsikring

Stor stigning i cyber­kriminalitet

I Topdanmark oplever vi en stigning i cyberkriminalitet hos virksomheder. Vi modtager i dag 35 % flere anmeldelser af cyberkriminalitet fra vores erhvervskunder, end vi gjorde for tre år siden.

”Man hører om de større selskaber, når de bliver ramt. Men der er masser af små og mellemstore virksomheder, der også bliver ramt. Det når bare ikke ud i medierne,” siger Peter Hermann, adm. direktør i Topdanmark.

Alene i juni i år var der tre til fire gange flere anmeldelser end i samme måned de seneste tre år, og erstatningerne var i første halvdel af 2021 højere end i hele sidste år.

Erstatningerne fra vores cyberforsikring har været svingende de seneste tre år, men i år (opgjort per 1. juli 2021) er niveauet for de samlede erstatninger allerede 17 % højere end i hele 2020. Niveauet er også højere end i hele 2018.

Cybertruslen bør være et fokusområde hos alle

”Der burde være et større fokus på cyberkriminalitet, mener jeg. For jeg ser det som et stigende problem generelt for samfundet, som følge af at vi bliver stadig mere digitaliserede,” siger Peter Hermann.

I den årlige måling af cybersikkerhed fra FN’s International Telecommunication Union rangerer Danmark på 32. pladsen under lande som Kasakhstan, Mauritius og Oman.

Hackerangreb kan ramme de fleste

Det er en udbredt myte, at hackere kun går efter de store, kendte virksomheder. Der findes mange flere små virksomheder end store, og derfor er der langt flere små virksomheder, der rammes af cyberangreb. Derudover er de mindre virksomheders sikkerhedssystemer ofte svagere og kan derfor være nemmere at hacke.

Det er en god idé at være ekstra opmærksom på de mange spammails, som de fleste af os modtager hver dag i vores indbakke. Indimellem kan der nemlig gemme sig et ondsindet angreb forklædt som en reklame eller et nyhedsbrev. Der skal ofte ikke mere end et enkelt klik på et forkert link til, at hackerangrebet bliver en realitet. Typisk går hackerne efter at stjæle kundedata – især kreditkortoplysninger.  

Læs vores fem gode råd om cybersikkerhed