Brand

To traktorer på marken, den ene er i brand

Sluk motorbranden i tide med punktsikring

Når det er høsttid, er mejetærskeren i brug i mange timer i et tørt og støvet miljø. Det øger risikoen for brande. Topdanmark modtager årligt 30-50 anmeldelser om mejetærskere, der er brudt i brand. Med en simpel løsning kan landmanden nedsætte risikoen for de helt store skader.

Brande i mejetærskere kan ikke undgås helt. Det kan fx ske, når der kommer sten i maskinen, som laver gnister i det støvede og varme miljø. Men det kan have katastrofale følger:

”Hvert år har vi kunder, hvis maskiner er brændt. I nogle tilfælde kan en brændende mejetærsker også sætte ild til hele marken,” siger Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark.

Undgå milliontab

De seneste fem år har Topdanmark krævet, at deres kunder monterer automatisk brandslukning, punktsikring, på nye og store mejetærskere, og statistikken viser, at effekten er stor.

”Sidste år var den gennemsnitlige skadeudgift for de brændte mejetærskere, hvor punktsikringen havde begrænset branden, under en fjerdedel af gennemsnittet for alle mejetærskerbrande. Det vigtigste er dog, at flere af mejetærskerne med punktsikring kunne høste videre efter en midlertidig reparation, så høsten kom rettidig i hus,” fortæller Svend-Anker Worm.

Der var desværre ikke alle brande, der blev standset med punktsikringen. I ét tilfælde var der en hydraulikslange, som sprang, mens der i et andet tilfælde brændte hul på brændstoftanken. I begge tilfælde blev der tale om en eksplosionsagtig brand, som ikke kunne stoppes af det automatiske brandslukningsanlæg.

Stop branden i tide

De mest almindelige systemer er FireDeTec og Firetrace. Det består af en 6 eller 12 kg’s håndildslukker, som har monteret en rød specialslange, der føres rundt på de steder på mejetærskeren, som vurderes som risikopunkter. Opstår der en brand, vil varmen fra branden lave et hul i slangen, så slukningsmidlet strømmer ud og slukker branden, før den breder sig.

Anlægget kan være med pulver eller skum som slukningsmiddel. I nogle tilfælde kan et anlæg ikke nå rundt på hele maskinen, og så skal der monteres to anlæg.

Fakta: Hvor starter branden?

Motorrummet er der, hvor flest brande starter, og her er et punktsikringsanlæg normalt meget effektivt. Det elektriske system, de mest belastede lejer, halmsnitteren og gnister fra sten, der enten samles op eller rammes af skærebordet, er andre kilder til brande.

Brandene kan altså opstå flere steder på maskinerne, og derfor er det vigtigt at have en ekstra 6 kg’s håndildslukker på maskinen.

Hvis ikke mejetærskeren har været gennem et tjek før sæsonen, er det ved at være på tide. I alle tilfælde er det en god idé at få monteret punktsikring før høst.