Brand

Landbruget undgår brande efter våd sommer

Det kan aflæses direkte i skadestatistikken, om sommeren har været våd eller tør. I år har Topdanmark således ikke modtaget anmeldelse om million-brande i mejetærskere.

Mange føler sig snydt for sommeren, og mange landmænd har oplevet en våd og besværlig høst. Men den jævne strøm af regnbyger har også sine positive sider, idet landbruget kan glæde sig over et markant fald i antallet af brandskader i høstperioden. Den udvikling tilskriver Topdanmark det våde vejr.

”Når vi har tørre somre og mange dage i træk med sol og blæst, men uden regn, så får vi flere anmeldelser om brande i mejetærskere, halm og kornmarker. For når der er meget tørt, så skal der kun en gnist til at antænde støvet i motorrummet eller halmen på marken. Men den risiko har det våde sommervejr tilsyneladende fjernet,” siger Svend-Anker Worm, der er agronom i Topdanmark.

Forsinkelser er dyre – men kan forebygges

I 2014 og 2015 var høstvejret meget varmt og tørt. Det resulterede i rekordmange høstbrande. Skaderne forventes i år at være mindst en tredjedel mindre end i disse tørre år.

”Ud over at mejetærskerne er dyre at reparere og erstatte, så medfører en skade på maskinen også en forsinkelse i høsten. Forsikringen dækker reparation af maskinen, men bøvlet og forsinkelsen af høsten ender hos landmanden og maskinstationen. Så det gælder om at forebygge brandene, uanset om det er en våd eller tør sommer,” siger Svend-Anker Worm.

Et effektivt middel til at stoppe en brand i motoren på fx en traktor eller mejetærsker er punktsikring. Der monteres en specialslange i motorrummet og over de vigtigste lejer. Slangen er forbundet til en ildslukker. Opstår der en brand i motoren, vil der gå hul på slangen, og slukningsmidlet strømmer ud, så branden hurtigt kvæles.

Vådt korn kan give brande

Våde somre er til gengæld lig med fugtigt korn, der skal tørres. Korntørringsanlæg kan være kilde til brande – det ses i år med vanskelig og våd høst.  

”Det er vigtigt, at man sørger for, at anlæg til tørring af korn løbende vedligeholdes. Før det startes op, er det godt at gå det efter med en kost og lige tjekke, at alt er, som det skal være, så brande kan udgås. Vi har i år fået anmeldelser om brande i et par tørreanlæg. Den ene skade er estimeret til at koste to mio. kr. i erstatning,” siger Svend-Anker Worm.