Når du får hund

Når du får et nyt firbenet medlem af familien, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Brug vores tjekliste, og giv din hund et godt hundeliv.

Hunde ligger med bamse gode raad

Er du klar til hund?

Før du beslutter dig for at få en firbenet ven, skal du overveje, hvilken race hunden skal være – husk, at en hvalp skal være 8 uger, før den må forlade sin mor. 

Du skal desuden sikre dig, at dit er hus er klar til familiens nye medlem – og så må du ikke glemme den lovpligtige ansvarsforsikring. Overvej også en sygeforsikring, der dækker dyrlægeudgifter.

Find den rigtige race

Alt for mange vælger udelukkende deres nye hund ud fra hundens udseende. Det fører desværre til, at mange hunde hvert år bliver aflivet. 

Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige racer og vurderer, om du har de nødvendige omgivelser, tiden og økonomien til at have en hund de næste 10-15 år – husk, at både du og hunden skal trives.

Er du klar til livet med en hund?

Sikkert hjem for hvalpe

Hvalpe er meget nysgerrige og undersøger ting med munden – fjern derfor ledninger og undgå små genstande i hvalpehøjde, så du ikke skal unødigt forbi dyrlægen.

 

En god start på et godt hundeliv

I den første tid med din nye hvalp kan det være en god idé med hvalpebarsel. Så har du tid til at træne renlighed og lære hunden at være tryg, også selvom den er alene hjemme. Derudover skal du også huske:

Ormekur

Hvalpe bliver typisk født med indvoldsorm, som er blevet overført fra deres mor. Hvis hvalpen ikke allerede er blevet behandlet, skal du derfor give den en ormekur – kuren er receptpligtig og udskrives af din dyrlæge. Husk regelmæssigt at undersøge din hund for orm – et tegn er fx en vommet mave eller vægttab. 

 

Variér hundens kost

Der er stor forskel på hundemad, og hvad der passer bedst til lige præcis din hund – snak evt. med din dyrlæge, hvis du er i tvivl. Hold også løbende øje med din hund, og husk at variere og tilpasse kosten, når der sker større ændringer i dens liv – bl.a. når:

 • Din hund bliver neutraliseret
 • Din hund bliver ældre
 • Din hund skifter fra at være højaktiv til lavaktiv – eller omvendt
 • Din hund bliver gravid

Madvarer, din hund ikke kan tåle 

 

På tur med hunden?

Det er vigtigt, at du spænder din hund fast i bilen, når du har den med på tur. Er den ikke spændt fast, er det farligt for både hunden selv og for bilens andre passagerer.

Læs mere om kæledyr i bilen hos FDM

Rejser til udlandet

Alle hunde skal have et EU-pas, som du kan bestille hos dyrlægen – husk at være i god tid. Regler for ID-mærkning, vaccination, ormekur og undersøgelser kan variere fra land til land. Få overblik over de forskellige regler på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

 

Tjek din hunds signaler

Det er en god idé med et årligt dyrlægebesøg, så evt. problemer og sygdomme hos din hund kan blive opdaget i tide. Det er også vigtigt, at du generelt holder øje med din hunds adfærd – opfører den sig anderledes end normalt, er det som regel et tegn på, at noget er galt. Du skal bl.a. være opmærksom, hvis: 

 • Din hund ikke længere vil gå tur
 • Din hund tisser eller drikker mere eller mindre end normalt

 

Hunde og skiftende årstider

Når årstiderne skifter, er der en række ting, du særligt skal holde øje med:

Forår

 • Flåter og lopper
 • Dræbersnegle – tygger hunden på eller snuser til én, kan den blive smittet med hjerte-/lungeorm
 • Planter som påskeliljer, rododendron og tulipaner er giftige for din hund

Sommer 

 • Alger, hvepse og hugormebid
 • Nedfaldsfrugt – den gærede frugt kan gøre hunden fuld, og der kan også sidde hvepse i frugten
 • Varme biler – se, hvordan du giver førstehjælp til en hund med hedeslag

Vi har sammen med dyrlæge Stine Elkjær fra Odsherreds Dyrehospital lavet en video med gode råd til, hvordan din hund får en god sommer – se videoen her.

Vinter

 • Sæt et refleksbånd på hundesnoren, så din hund ikke bliver overset i mørket
 • Vejsalt kan give eksem – vask og tør din hunds poter grundigt, når I har været ude at gå
 • Chokolade, rosiner og julestjerner er giftige for din hund
 • Hvis din hund er nytårsangst, er det en god idé med træning og beroligende foder – søg evt. råd og vejledning hos din dyrlæge

 

Hvor er din nærmeste dyrlæge?

Hvor er din nærmeste dyrlæge?

Hvis dit kæledyr kommer til skade, er hjælpen lige ved hånden med appen Find Dyrlæge. Appen, som Den Danske Dyrlægeforening står bag, kan bl.a. vise vej til nærmeste dyrlæge ud fra din aktuelle placering.

Hent Find Dyrlæge-appen til din mobil