Undgå splid om skjulte skader i huset
Især én aldersgruppe er usikre ved boligsalg. Her er gode råd til at undgå splid om skjulte skader.
Især én aldersgruppe er usikre ved boligsalg. Her er gode råd til at undgå splid om skjulte skader.
Både køber og sælger kan med fordel lave et stykke grundigt forarbejde for at undgå ubehagelige situationer ved et boligsalg. Det er særligt førstegangskøbere, som er bekymret og derfor aktiverer deres ejerskifteforsikring, viser en ny opgørelse.
Påsken markerer typisk starten på højsæsonen for boligjægere på udkig efter både huse, fritidshuse og sommerhuse.
Den markerer også sæsonstarten for ejerskifteforsikringer hos Topdanmark, der har travlt med at hjælpe bekymrede kunder, som udover nøglen til et nyt hus har fået ubehagelige overraskelser med i købet i form af skjulte skader på alt fra tagkonstruktionen, sætningsskader til ulovlige el- og VVS-installationer.
En ny gennemgang af skadesstatistikken for ejerskifteforsikringer viser, at det især er én bestemt aldersgruppe, de 30-40-årige, som landets tredje største forsikringsselskab kan forvente at få i røret.
Aldersgruppen tegner sig for cirka 35 procent af købet af ejerskifteforsikringer, men de stod samtidig bag 44 procent af alle skadesanmeldelserne i eksempelvis marts 2022.
“Der er ingen tvivl om, at det er førstegangskøbere og -sælgere, som vi oplever, er usikre og derfor efterspørger hjælp i form af en ejerskifteforsikring til at kunne gennemføre et boligsalg med mere ro i maven,” siger Carsten Elmose, privatdirektør i Topdanmark.
“Et glohedt boligmarked betyder samtidig, at salget ofte skal gå lynhurtigt, og at det derfor ofte sker uden en ordentlig gennemgang af huset for skavanker og skjulte, men væsentlige skader, som hverken er nævnt i tilstandsrapporten eller el-installationsrapporten. Vi kan tydeligt mærke, at det har forstærket usikkerheden,” siger han.
På trods af et meget lavt udbud blev der i marts 2022 solgt mere end 7.000 boliger, hvilket er et pænt stykke over gennemsnittet i samme periode i årene 2015-2019, viser de seneste tal fra Boligsiden.dk.
"Det kan være fristende at droppe ejerskifteforsikringen, fordi den koster en del, men når først man er ved at købe et hus til flere millioner, så kan det vise sig at være et ærgerligt sted at spare,” siger Carsten Elmose.
“Det er sælger, der skal give køberen et tilbud på en ejerskifteforsikring og tilbyde at betale halvdelen. Køber kan dog sagtens vælge at tegne en anden ejerskifteforsikring end den, sælger tilbyder. Det afgørende er, at forsikringen oprettes inden nøgleoverdragelsen. Og udover en formel aftale i form af ejerskifteforsikringen er der heldigvis også meget, som begge parter selv kan gøre for at undgå en trist situation med en splid om skjulte skader,” siger han.
Topdanmark giver her gode råd til både boligkøbere og sælgere:
Når du overtager en bolig, overtager du også den fulde risiko. Brug tjeklisten herunder til at komme sikkert igennem din bolighandel.
F&P har samlet seks spørgsmål og svar på typiske misforståelser om ejerskifteforsikring for at sikre, at der er fuld transparens og forventningsafstemning mellem forsikringsselskaber og køber/sælgere af en bolig.
Typiske misforståelser om ejerskifteforsikringen