Tyveri

Tyvene er også glade for de dyre minkskind

Det er sæson for indbrud på minkfarme, hvor tyvene går efter værdifulde minkskind. Nu hvor pelsningen for alvor begynder, anbefaler vi, at man forebygger indbrud og tyveri.

Pelsningen af mink er begyndt, og i den kommende tid vil de værdifulde skind blive pakket og sendt afsted fra farme og pelserier. Og det ved tyvene godt.

Hvert år modtager Topdanmark flere anmeldelser om tyveri af skind eller levende mink – siden 2011 har der været mindst 25 større sager om tyveri af skind, og ofte er der tale om erstatninger over en million kr..

”Det er meget genererende for en bedrift at være udsat for et tyveri. Derfor er det altid en god idé at forebygge indbrud, især når vi ved, at risikoen er stor. Tyvene er generelt professionelle, de kan deres kram, og de har undersøgt tingene grundigt,” fortæller Svend-Anker Worm, der er agronom i Topdanmark Landbrug.

Han opfordrer derfor minkavlere til at være opmærksomme på mistænksom adfærd og hændelser. Det kan fx være biler, der parkerer i nærheden i kortere eller længere tid. Umotiverede henvendelser både pr telefon og fysisk på farmen – fx sælgere, der ikke har relevante varer. Oplever man den slags hændelser, bør man melde det til politiet. Politiet registrerer den slags oplysninger og er opmærksomme på, at pelsfarmene er udsatte i denne tid.

Tænk, som tyven ville tænke

Der er flere forhold, der kan gøre det svært for en tyv. Det skal både være svært at komme ind på grunden og hen til bygningerne. Og så skal det være besværligt at komme ind i de rum, hvor skind og mink befinder sig.

”Vi anbefaler, at man har en alarm tilsluttet en godkendt kontrolcentral, og har man mange skind, er det faktisk et krav for, at forsikringen dækker. Alarmen skal virke efter hensigten. For eksempel er der ofte installeret rystefølere, der slår alarm ved indbrud gennem vægge. De bør jævnligt kontrolleres, så de fungerer efter hensigten,” siger Svend-Anker Worm.

Følerens funktion kan testes ved at holde et bræt op mod den væg, som føleren er monteret på, og slå på brættet for at simulere et indbrud. Aktiveres føleren ikke, skal den kontrolleres af sikringsfirmaet, som også kan tjekke, om det er den rigtige type, der er monteret.

Bevægelsessensorer skal også afskrække en tyv. Her er det vigtigt, at de dækker de rigtige områder, og at der er ”frit udsyn”. Står der kasser eller stativer med pelse foran føleren, kan den ikke registrere bevægelser og slå alarm.

“Det kan virke præventivt at sætte videoovervågning op. Skulle det ske, at en tyv bryder ind eller forsøger at bryde ind, kan videoovervågningen hjælpe med at opklare sagen,” påpeger Svend-Anker Worm.

Hold nøgler og koder for dig selv

Taksator og sikringskonsulent i Topdanmark, Mogens Kristensen, har mange års erfaring med at rådgive om sikring af minkfarme, og han giver et par gode råd med på vejen.

”Vi anbefaler, at man installerer en god alarm – og at man benytter sig af to forskellige koder, så der ikke skal anvendes samme kode på det udendørs panel som på det indendørs. Skulle det ske, at koden, der bliver brugt udendørs, bliver afluret af en tyv, mangler tyven stadig koden, der skal indtastes på det indvendige panel og kan derfor ikke frakoble alarmen. Skift også koden ud hyppigt. Derved er det kun dem med konkret behov, som kender den aktuelle kode,” fortæller Mogens Kristensen.

Det er også vigtigt at holde sine nøgler for sig selv. Der er en stor risiko forbundet ved at låne sine nøgler ud, da de kan blive kopieret og gøre det let for tyve at skaffe sig adgang.

Samarbejde med kontrolcentralen

Mogens Kristensen anbefaler også, at minkavlere får aftaler med deres kontrolcentral om at reagere, hvis der er uregelmæssige hændelser på alarmsystemet.

”Minkavlerne kan lave en aftale med kontrolcentralen om, at de skal reagere, hvis alarmen kobles fra i løbet af aftenen og natten. På den måde vil minkavleren få besked, hvis hans kode bliver misbrugt til at skaffe adgang uden for normal arbejdstid,” fortæller Mogens Kristensen.

Kontrolcentralen kan også holde øje med, om alarmen er blevet slået til efter endt arbejdsdag. Skulle man have glemt at slå den til ved fyraften, giver kontrolcentralen besked om det.

På hjemmesiden topfarm.dk giver vi sammen med Kopenhagen Fur flere gode råd til sikring af minkfarme.

7 gode råd til minkavlerne

  • Kontrollér om rystefølerne virker ved at slå på et bræt, der holdes op mod væggen
  • Skift ofte koderne til alarmen
  • Benyt aldrig samme kode udvendigt og indvendigt
  • Lån aldrig nøgler ud
  • Sørg for at bevægelsessensorer altid har frit udsyn
  • Aftal med kontrolcentralen, at de reagerer, hvis alarmen bliver slået fra på usædvanlige tidspunkter eller ikke bliver slået til ved fyraftenstid
  • Vær opmærksom på mistænksom adfærd i området