Tyveri

Afgrøder der står og svejer i vinden. Landmanden har forsikret sine afgrøder og planter.

Tendens: Nu går tyvene efter planteværnsmidler

Topdanmark advarer om, at tyvebander er begyndt at gå målrettet efter kostbare kemikalier og sprøjtemidler. Tyveri af planteværn var tidligere et problem for grovvarevirksomhederne, men i de sidste år har tyverierne ramt almindelige landbrug.

Tyveri af kemikalier for store beløb

Fra at være et sjældent fænomen er tyverier af kemikalier fra danske landbrug på vej til at blive et problem. I år har Topdanmark modtaget en anmeldelse om tyverier af et stort parti sprøjtemidler med en værdi på over en halv million kr. Sidste år blev der anmeldt fem tyverier af kemikalier. I alle tilfælde var der tale om store partier. Året før kom ingen anmeldelser fra landmænd.

”Vi håber, at det er tilfældigt, at vi de sidste to år har fået flere anmeldelser om tyveri af store mængder planteværn, men det kan også vise sig kun at være begyndelsen. Vi ved, at landmænd i Sverige de senere år har været plaget af kemikalietyverier, og at forsikringsselskaberne i Sverige nu stiller krav om alarm ved kemikalierum. De skærpede sikringskrav i Sverige kan have medført, at tyvene fx er søgt mod Danmark,” siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Sådan gør du tyven skuffet

Vil man forebygge tyveri af de dyre kemikalier og sprøjtemidler, har Svend-Anker Worm disse gode råd:

”Det bedste vil være, at man helt undgår at have store mængder sprøjtemiddel stående på gården. Del leverancen op, og lad være med at tage hele sæsonens forbrug hjem på en gang,” siger han.

”Brug en vandfast tusch til at skrive dit eller gårdens navn på hver eneste dunk. Det gør det sværere for en tyv at videresælge dunken. Hvis man parkerer en traktor, læssemaskine eller lignende foran døren til kemikalierummet, gør man det sværere for tyven at komme væk med sprøjtemidlerne.”

Til sidst opfordrer han til, at man låser kemikalierummet med godkendte låse og eventuelt installerer tyverialarm i kemikalie. Sørg også for, at eventuelle vinduer sikres mod indbrud og blænd vinduerne, så tyvene ikke udefra kan se, hvad der er i rummet.

Sådan kan du sikre dine kemikalier mod tyveri

  • Installer solid lås på dør til kemikalierum
  • Overvej tyverialarm i kemikalierummet
  • Blænd vinduer til kemikalierum, så en tyv ikke kan se ind
  • Skriv dit navn på alle dunke med kemikalier og sprøjtegift
  • Hjemtag kun de kemikalier, du skal bruge å kort sigt - lad resten blive hos leverandøren