Trafik

Motorcykel der kører ud ad landevejen

Motorcyklerne er på vej

Foråret titter frem, og motorcyklerne er ved at blive synlige på vejene.
Vi ønsker alle motorcyklister en god sæson og giver også et par gode råd med til landevejen.

”Både motorcyklen og føreren skal være klar til sæsonen. Kontroller olie, dæktryk, bremser, styretøj og lygter og vær bevidst om, at det er et halvt års tid, siden du sidst har drejet gashåndtaget. Mange motorcykelulykker sker i forårsmånederne, så kør med omtanke og genfind rutinen på de første ture. Husk også på, at vejene kan være glatte, og at solen står lavt og kan blænde både dig og modkørende,” siger salgschef Allan Frydendal Jensen fra Topdanmark i Esbjerg-området.

Motorcykelulykker udgør stigende andel af ulykker

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har undersøgt de seneste års stigning i alvorlige motorcykelulykker, og konklusionen er, at motorcykelulykker desværre udgør en stigende andel af alle alvorlige ulykker på de danske veje. Før 2005 udgjorde de omkring 5-6 % af de alvorlige ulykker. Fra 2005 og frem udgør de 7-9 %.
Undersøgelsen viser også, at de motorcyklister der kommer til skade er oppe i alderen. Gennemsnitsalderen for en tilskadekommen motorcyklist er blevet op mod 15 år ældre i end for tyve år siden.

 

Bilisterne skal også være opmærksomme

En uforholdsmæssig stor del af ulykkerne sker ved, at modparten tilsyneladende overser motorcyklen. Dels ved at undlade at overholde sin ubetingede vigepligt. Dels ved at modkørende foretager venstresving ind foran dem. I disse ulykker har motorcyklens hastighed stor betydning.
”Både motorcyklister og bilister skal være opmærksomme, og et godt råd til motorcyklisterne er også at overveje et køreteknisk kursus, hvor man lærer og får erfaring – for eksempel med optimal brug af de ABS-bremser, som mange motorcykler i dag er udstyret med,” siger Allan Frydendal Jensen.