Trafik

Mand med briller og rygsæk, cykler

Hjælp bilisten – brug refleksen

På landet kan man glæde sig over en flot stjernehimmel om natten, for når det er mørkt, er det virkelig mørkt. Men mørket betyder også, at bilister ofte først ser mennesker, dyr eller maskiner, når det er for sent. Husk derfor at bruge reflekser, lyder opfordringen.

Reflekser på jakken og lygter på cyklen kan være forskellen på liv og død. Det gælder især i de mørke måneder, hvor bilisterne har meget svært ved at se fodgængere og cyklister i vejkanten, hvis de ikke bærer lygter og reflekser.

Går du tur med hunden, eller er der arbejde, der skal gøres i mørket, er reflekser og arbejdstøj med reflekser en god ide.

”Det er alfa og omega, at man bliver set af bilerne – i tide. Man skal derfor ikke sætte sin lid til, at bilens lygter vil lyse dig op, for bilisten kan først se dig på op til 40 meters afstand. Har bilen fart på, er det slet ikke nok til at nå at bremse eller undvige,” siger Svend-Anker Worm, der er agronom i Topdanmark.

Sæt reflekser på alt

Svend-Anker Worm opfordrer derfor til, at man gør, hvad man kan for at være synlig i mørket.

”Det er altid godt at sætte reflekser på hele familiens overtøj og anskaffe arbejdstøj med reflekser. Og så skal man tjekke, at lygterne på cyklerne er i orden. Skift batterierne, hvis lysstyrken ikke er så kraftig, som den skal være. Dem, der går tur med hunden eller rider på hest i mørke, bør også bære refleksveste som dem, mange har liggende i bilerne,” siger Svend-Anker Worm.

Maskiner er dødsfælder i mørket

I mørket er bilisten også udsat, hvis der pludselig er en traktor eller en anden maskine på vejen, der kører langsomt. Derfor bør landmanden også tjekke, at maskinerne lyser op i mørket.

”Traktorer, ladvogne og så videre skal være forsynet med reflekser, udover de almindelige lys. Tjek løbende, at lygterne virker, og at reflekserne ikke er dækket af mudder. Så er chancen for at blive set markant forbedret,” siger Svend-Anker Worm. “Der er ikke grund til, at spare på det roterende gule blink i den mørke årstid”, fortsætter han.

Fakta

Går du i mørket et sted uden gadebelysning – uden reflekser på tøjet – kan bilisten først se dig på ca. 25-40 meters afstand. Kører bilen for stærkt, eller er føreren uopmærksom, kan det være for kort afstand til, at han/hun kan nå at bremse. 

Bærer du refleks eller refleksvest, er du meget mere synlig for bilerne i mørket

  • Med nærlys kan bilisten se dig på ca. 130-140 meters afstand
  • Med fjernlys kan bilisten se dig på over 400 meters afstand

Typer af reflekser

Refleksbrikker, der hænger i en snor, så den svinger frem og tilbage. Pas på de ikke sætter sig fast under tøjet, så de ikke kan ses.

Stickers, der er klistermærker, du kan sætte på tøjet, tasken eller lignende. Sæt dem så lavt som muligt og helst både foran og bagpå.

Refleksbånd, der vikles rundt om ben eller arme er gode, fordi de er synlige fra alle sider. Der findes forskellige varianter

Reflekser skal være godkendte

Tjek, at refleksbrikker og refleksveste har den lovpligtige godkendelse. Så er du sikker på, at de opfylder krav til synlighed, areal mv.

Det skal du se efter

  • Refleksbrikker og refleksbånd skal være mærket med EN 13356 enten på pakken eller på selve refleksen
  • Refleksveste skal være godkendt og mærket med EN 471, EN 20 471 eller EN 1150