Trafik

Cyklist med reflekser og lys, der trækker sin cykel i mørket på cykelstien ved siden af landevejen

Mørke landeveje og manglende lys er en farlig cocktail

Vinteren banker på, og landevejene bliver mørkere og mørkere – også tidligt på eftermiddagen.  

Derfor bør du gøre opmærksom på sig selv, når du færdes på vinterens mørke landeveje. At gå, løbe, cykle, køre i bil eller i store landbrugsmaskiner på en landevej uden tilstrækkelig belysning er farligt både for andre trafikanter og for dig selv. 

Bliv set, når du er på arbejde 

Når du kører rund i de tidlige morgentimer, eller når du skal hjem om aftenen, skal du sørge for at bliver set.  

Er du landmand, så tjek derfor, at alle lygter og lamper på dine maskiner virker, at du har de rigtige skilte. Sørg også for, at fx din plov, hvor der ikke er lygter på, er udstyret med reflekser eller på en anden måde er synlig i mørket.  

”En årlig lys-, lygte- og refleksgennemgang af dine maskiner samt dit arbejdstøj kan have stor betydning for færdselssikkerheden i den mørke tid,” siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.  

Det er også vigtigt, at du husker at markere langsomme køretøjer, samt hvor brede de er, så der ikke sker skader, når biler overhaler.  

Reflekser – et effektivt råd 

Skoler har i mange år uddelt reflekser til børn, som er blevet gjort opmærksom på, hvor vigtigt det er at bære reflekser og lys, når det er mørkt. Dette råd gælder også for voksne.  

”Det behøver ikke være de klassiske reflekser, man sætter på tøjet. Man kan i dag købe meget tøj, hvor reflekserne sidder på fra start. Så husk reflekser og lys, når du færdes langs de mørke landeveje – fx på en gåtur med hunden, på løbeturen eller når dine børn cykler hjem fra bussen.”

Gør opmærksom på sig selv 

Der findes mange slags tøj til både børn og voksne, der allerede indeholder reflekser. Det gør, at du kan undlade den gule refleksvest eller de påsatte reflekser. Men også pangfarver – fx skrig-gule, skrig-grøn eller skrig-orange – er rigtig gode at iføre sig, da de bliver selvlysende, når bilernes lyskegler fanger dig.  

”Der findes også en masse sportstøj, som jakker, huer og vanter i skrig-gul og med indbyggede reflekser, som er rigtig gode at have med i de mørke timer af døgnet. Meget arbejdstøj har også integreret reflekser. Ellers kan du have cykellygter med eller tænde lommelygten på din telefon, så bilisterne kan se dig på de mørke landeveje,” siger Gunnel Andersson.  

Lys i den rigtige højde 

Er du ude at ride, bør både du og din hest være iklædt reflekser. Mange ryttere har allerede dækkener med indbyggede reflekser eller velcroreflekser, som de kan sætte forskellige steder på hesten eller sadlen. Det er også vigtigt at have reflekser eller lys på hestens ben, så biler og andre forbipasserende ved præcis, hvor hesten befinder sig. 

Det er også en god idé at sætte reflekser på din hund, så trafikanter kan se den, når I går tur. Så kan du også bedre selv holde øje med den, hvis den løber løs. Køb evt. et halsbånd med lys eller fastspænd en cykellygte i halsbåndet.  

Husk: Når du går, cykler, løber eller rider, er det er dig, som er den bløde trafikant og dermed den mest udsatte.