Børn og unge

Kvinde sidder og læser et stykke papir

Unge betaler høj pris for at glemme forsikringen

Tusindvis af unge flyver i disse dage fra reden for at starte et nyt liv på en videregående uddannelse. Men mange glemmer indboforsikringen, og det kan blive en dyr forglemmelse – ikke mindst for unge på SU.

65.165 studerende fik i juli at vide, at de var optaget på en videregående uddannelse. Mange af disse siger i den forbindelse farvel til mor og far for at bo for sig selv. Men mens de har travlt med indkøb af billigt service, kontorredskaber og praktiske møbler, så glemmer mange at få en indboforsikring med i kurven.

”Når man flytter hjemmefra, kan man ikke regne med at være dækket af sine forældres indboforsikring. Og selvom man måske ikke mener, at man har brug for forsikringer, gør det alligevel et ret stort indhug i SU’en, hvis fx ens cykel, smartphone eller computer bliver stjålet, og man skal finde 5.000 kroner i et i forvejen stramt budget,” siger produktudviklingschef Lisbeth Troels-Smith.    

I 2016 modtog Topdanmark over 21.000 anmeldelser fra unge under 28 år på deres indboforsikring. Godt 8.000 af disse er anmeldelser om tyveri af fx cykler, smartphones og computere.

Hvis hjemmet brænder

Men selvom omkostningerne til en ny cykel, en ny smartphone eller en bærbar computer er høje, er det intet at sammenligne med, hvad det koster at reetablere sit hjem efter fx brand eller en større vandskade.  

”Ved brande i etageejendomme oplever vi, at det i mange tilfælde er de unge, der står med håret i postkassen, fordi de ikke har nogen indboforsikring. Selvom de måske ikke har mange dyre ting, viser det sig ofte, at de har mistet værdier for flere hundrede tusinde kroner, hvis lejligheden er brændt ned,” siger Lisbeth Troels-Smith.

Regning for millioner

Det er dog ikke kun ting, en indboforsikring dækker. Hvad mange måske ikke ved, er, at ens indboforsikring også har en ansvarsdækning. Det betyder, at man er dækket, hvis man bliver erstatningsansvarlig, fordi man er kommet til at gøre skade på andre mennesker eller deres ting.

”Cykler man fx ind i nogen og kvæster dem, kan man i værste fald risikere at hænge på en regning på flere millioner kroner, hvis man er ansvarlig for ulykken. Og så er det altså godt at have en indboforsikring, som også dækker, hvis man er skyld i skader på andre mennesker eller deres ting,” fortæller Lisbeth Troels-Smith.  

Ifølge Lisbeth Troels-Smith kan erstatninger for ansvarsskader være på alt imellem en hundredekroneseddel og flere millioner kroner, hvis en person er kommet slemt til skade.

Fakta om indboforsikring til unge

Er du ung og flytter hjemmefra, er det en god idé at huske at få en indboforsikring med i flyttekassen.

Tjek først med dit forsikringsselskab, om du stadig er dækket af dine forældres indboforsikring, eller om du skal have din egen forsikring. Det er nemlig forskelligt. I visse forsikringsselskaber er du nemlig dækket af dine forældres indboforsikring, hvis du vel at mærke bor alene. Flytter du sammen med kæresten, eller har du børn, som flytter med, skal du – uanset alder – have din egen indboforsikring.