Rejse

En person kører i bil, og billedet er taget fra personens synsvinkel, der er ingen andre biler på landevejen og solen skinner

Bilferie uden rødt og grønt kort

Tager du bilen på ferie, behøver du ikke et rødt kort. Det samme gælder ofte også det grønne kort. Husk blot telefonnummeret til SOS International. 

Tager du bilen på ferie til et EU-land kan du altid tage af sted uden det grønne kort, fordi bilens nummerplade er dokumentation for at bilen er ansvarsforsikret. Og i Europa, samt Tyrkiet og enkelte andre lande, er det heller ikke nødvendigt at medbringe det røde kort for at få vejhjælp, hvis uheldet er ude. Husk blot telefonnummeret til SOS International – så vil du være godt hjulpet.

Mange danskere rejser på bilferie i Europa hvert år og har altid været gode til at huske at medbringe de såkaldte røde og grønne kort sammen med bilens registreringsattest.

Men i 2016 er det ikke længere nødvendigt at medbringe det grønne kort, hvis bilferien går til EU-landene, samt Norge, Serbien, Schweiz, Andorra og Island.

”Myndighederne i de lande har aftalt, at nummerpladen er bevis for, at bilen er ansvarsforsikret. Det eneste man skal huske, når man tager bilen til disse lande, er derfor telefonnummeret til SOS Internationals døgnbemandede alarmcentral. Men rejser man udenfor EU og de fem nævnte lande, skal man dog medbringe det grønne kort,” siger teamleder Anitta Gajhede fra Topdanmark i Ballerup.

SOS kan hjælpe – husk nummeret

Skulle det ske, at en lokal betjent i et EU-land beder om at se det grønne kort som dokumentation for at din bil er ansvarsforsikret, kan du ringe til SOS International. De kan så hjælpe med at forklare, at det grønne kort ikke længere er nødvendigt og påkrævet som dokumentation. Det samme nummer kan du bruge, hvis du får brug for vejhjælp i Europa, Tyrkiet og enkelte andre lande.

”Derfor er det vigtigste bare, at du har telefonnummeret til SOS International med på bilferien,” siger Anitta Gajhede.

Går din bilferie til Kosovo, skal du være opmærksom på, at myndighederne i landet ikke accepterer det grønne kort. Her er det vigtigt, at du køber en ansvarsforsikring ved grænsen.

Rødt kort er blevet papirløst

Den vejhjælpsdækning, der følger med bilens kaskoforsikring, eksisterer fortsat uændret. Blot med den forskel, at det ikke længere er nødvendigt at medbringe det røde kort.

”Går din bil i stå, eller har af andre årsager brug for vejhjælp, skal du bare ringe til SOS International for at få hjælp,” siger Anitta Gajhede.

For at gøre det meget nemt kan bilisterne også downloade mobilapplikationen Rødt Kort fra SOS International. Med den app kan du kontakte SOS International direkte, ligesom app’en gør det muligt at give præcis information om bilens placering til redningsmandskabet, hvilket er en stor hjælp i udlandet.

Download rødt kort mobilapplikation her:

Rødt Kort-appen

Husk bilens – og campingvognens – registreringsattest

Uanset hvad, er det vigtigt, at du altid har bilens originale registreringsattest med. Nogle lande stiller sig nemlig ikke tilfreds med en fotokopi af bilens registreringsattest.

”Registreringsattester består af en del I og del II. Det er del I, du skal have med dig. Kan du ikke finde din registreringsattest, kan du bestille en ny hos SKAT. Har du campingvogn gælder det samme,” siger Anitta Gajhede.

Lande hvor du skal medbringe det grønne kort

 • Albanien
 • Aserbajdsjan
 • Israel
 • Nordmakedonien
 • Marokko
 • Moldavien
 • Tunesien
 • Tyrkiet
 • Ukraine

Hent det grønne kort

Skal du bruge det grønne kort, kan du hente det i Mit Topdanmark og selv printe det ud. Det er meget enkelt:

 1. Log ind i Mit Topdanmark
 2. Klik på ”Forsikringer”
 3. Vælg den bil eller motorcykel, du ønsker et grønt kort til
 4. Klik på ”Hent grønt kort” under ”Valg og muligheder"

Du må gerne printe det grønne kort på hvidt papir.

Mit Topdanmark

 
Læs mere om det røde og grønne kort her:

Gode råd: Rødt eller grønt kort