Pension

Kvinde sidder ved spisebordet og arbejder

Sådan kan kvinder få en større pensionsopsparing

Store forskelle i pensionsopsparingen

Blandt Topdanmarks kunder har mænd i gennemsnit en 32 % større pensionsopsparing end kvinder. Det er blandt andet lønforskelle, barsel og valg af uddannelse/job, der betyder, at kvinder i gennemsnit har en pensionsopsparing, der er lavere end mænds. 

Samtidig lever kvinder i gennemsnit fire år længere end mænd, ifølge Danmarks Statistik. Kvindernes pensionsudbetaling skal derfor strækkes over flere år, men omvendt kan de få glæde af en livsvarig pension (livrente) i længere tid. 

 

Tag pensionsopsparingen til et højere niveau

”Når vi ser, at kvinder har en væsentlig mindre pensionsopsparing, øger det deres økonomiske sårbarhed og gør dem mere afhængige af en evt. ægtefælles indtægt i pensionisttilværelsen,” siger Vivian Weis Byrholt, administrerende direktør i Topdanmark Livsforsikring. 

Hun uddyber, at kvinderne selv kan gøre noget for at rykke deres pensionsopsparing til et højere niveau: 

”Kvinderne kan give sig selv lidt mere at leve af i pensionisttilværelsen ved at indbetale ekstra til pensionen ud over det bidrag, som arbejdsgiveren typisk betaler. Derudover kan de overveje at tage lidt mere risiko med investeringerne, hvilket historisk har givet mere i afkast. Her ved vi, at kvinderne typisk er mere forsigtige,” lyder det fra Vivian Weis Byrholt.

 

 

Fem gode råd til en større pensionsopsparing
 

1.    Start i en ung alder

Start med at indbetale, mens du er ung – gerne, når du får dit første faste job. Tidlige indbetalinger giver mere i renters rente-effekt og kan derfor give lidt ekstra til at forsøde tilværelsen, når du går på pension.

2.    Vælg en højere risiko

De fleste pensionsselskaber tilbyder, at din pensionsopsparing kan investeres med forskellige risikoniveauer. Hvis du er komfortabel med det, er det en god idé at vælge en højere investeringsrisiko – særligt, mens du er ung, og der er mange år til, at du skal pensioneres. 

3.    Fordel barslen ligeligt mellem jer

Afhængigt af din overenskomst kan barsel koste på pensionsopsparingen. Det vil derfor være en fordel, hvis I som forældre deler barslen mere ligeligt.  

4.    Lav en pensionsægtepagt

Hvis du eller din bedre halvdel har en kapital- eller ratepension, kan I oprette en pensionsægtepagt. Med den er I begge sikret en ligelig fordeling af jeres pensionsformue i tilfælde af skilsmisse. 

Læs mere om pensionsægtepagter (TestaViva)

5.    Søg rådgivning

Når det kommer til din pensionsopsparing, er der ikke en facitliste – det vigtigste er blot at komme i gang. Dit pensionsselskab eller en uvildig rådgiver kan hjælpe dig på vej, så du får en idé om, hvordan din økonomi vil se ud, når du går på pension. På den måde har du mulighed for at komme i gang i tide.