Cybersikkerhed

Sådan sikrer du dig mod online kriminalitet

Misbrug af betalingskort

Den mest almindelige form for bedrageri på internettet er misbrug af betalingskort, og alene i 2020 blev over 100.000 danskere udsat for kortmisbrug. Tit opdager ofrene det først, når banken har spærret kortet på grund af mistænkelige transaktioner. Der er dog en række tiltag, du selv kan gøre for at forhindre misbrug af dit betalingskort:

Undgå misbrug af dit betalingskort

  • Send aldrig personlige oplysninger - via SMS, e-mails eller telefonopkald - til kilder, du ikke kender, der beder om brugernavn, password, NemID, kortoplysninger eller lignende
  • Tjek løbende din bankkonto for mistænkelige transaktioner
  • Spær straks dit betalingskort, hvis der er tegn på mistænkelig aktivitet.


Hackerne får også ofte adgang til dine personlige oplysninger gennem din computer eller mobiltelefon. 
Her kan du også selv gøre en aktiv indsats for at beskytte dig mod et cyberangreb. Det drejer sig primært om at følge disse fem råd:

1. Tag backup

Et hackerangreb kan ”låse” eller ødelægge dine data – både arbejdsrelaterede og private
oplysninger. Tag derfor backup mindst én gang om ugen, og gem den på en ekstern harddisk eller hos en cloudtjeneste, som krypterer dine data.   

2. Brug sikre passwords

Brug passwords med både tal, tegn og bogstaver – og brug aldrig det samme password til forskellige programmer. Skift dine passwords mindst hver sjette måned, og brug to-trins adgangskontrol, hvis det
bliver tilbudt.

3. Brug opdaterede antivirusprogrammer

Opdaterede firewalls og antivirusprogrammer kan stoppe et angreb, før det går ud over dine data. Hav altid en opdateret firewall, der beskytter dit netværk, og et opdateret antivirusprogram, der scanner din computer og dine e-mails.

4. Opdatér din computer løbende

Alle programmer og platforme som Windows, Mac OS, Java, Microsoft Office m.fl. bør opdateres løbende, og så snart der er nye opdateringer klar. Det minimerer din risiko for at blive udsat for et angreb.

5. Vær opmærksom på falske e-mails og SMS’er

Vær ekstra opmærksom på e-mails og SMS’er fra afsendere, du ikke kender, og klik aldrig på links eller åbn vedhæftede filer, som du ikke kender indholdet af. Send aldrig bankoplysninger eller personlige oplysninger
via mails eller SMS til kilder, du ikke kender, men brug hellere sikre
systemer, som tilgås med NemID eller lign.
 

Bliv sikker online

Hvis du ønsker at sikre dig endnu mere online, har vi i Topdanmark som det første forsikringsselskab udviklet en komplet cyberforsikring, der har til formål at beskytte dig som privatperson mod online kriminalitet. Cyberforsikringen er en pakkeløsning, der dækker hele vejen rundt og hjælper dig både før, under og efter et cyberangreb.

Du kan læse mere om cyberforsikringen her.