Cybersikkerhed

Mand med elefanthue ved at hacke computer

Tips til at spotte falske e-mails og SMS’er

Oplys aldrig personlige informationer

Mange har oplevet at modtage en e-mail eller SMS, der ved første øjekast ser ud til at komme fra fx SKAT, banken m.fl. Hvis du bliver bedt om at oplyse personlige oplysninger, koder, kontonummer, kortnummer mv., skal du slette mailen øjeblikkeligt. Ingen bank eller offentlig instans vil bede dig oplyse personlige oplysninger pr. e-mail, SMS eller telefon.

Er du i tvivl, så hold dig fra vedhæftede filer og links

Vedhæftede filer, herunder zip-filer, er ofte tegn på, at en e-mail er falsk. Er du i tvivl om afsenderen, skal du aldrig klikke på filer, der er vedhæftet. Og klik ikke på links. Du kan søge efter virksomhedens hjemmeside på Google og tage kontakt til dem og spørge, om de har sendt dig en e-mail/SMS.

Tjek tegnsætning og stavning

Svindlere og hackere er blevet bedre til det med stavning og tegnsætning. Men der kan stadig snige sig fejl ind i falske e-mails, som du aldrig ser i e-mails fra fx din bank. Er du i forvejen i tvivl om, hvorvidt en e-mail er ægte, så læs den grundigt. Er der fx stavefejl, så slet den straks.

Vær mistænksom, hvis der står, at e-mailen er tjekket for virus

En erfaren svindler eller hacker vil benytte alle kneb for at overbevise dig om, at e-mailen er ægte. Men du skal ikke lade dig overbevise af, at der i bunden af e-mailen kan stå, at den er tjekket for virus. Tværtimod vil det være et tydeligt tegn på, at den netop er falsk.

Svindlerne misbruger logoer og navne

Lad dig ikke narre af, at ordet ’skat’ eller ’bank’ fremgår af navnet på afsenderen. Det betyder ikke, at e-mailen eller SMS’en er ægte. Tilsvarende med logoer i en e-mail. Enhver svindler kan kopiere et logo fra fx Google eller virksomhedens hjemmeside og sætte det ind i en falsk e-mail.