Brand

Tidlig høst øger risikoen for brande i marken

Det varme, tørre forårsvejr betyder, at landmænd allerede er begyndt at høste eller er i fuld gang med at klargøre materiellet. Men varmen øger samtidig risikoen for brandskader. 

”Det er især en god idé at tjekke, at mejetærskeren er helt klar, hvis man vil forebygge brand i motoren,” påpeger Topdanmark.  

Landet over har landmænd droppet ferieplanerne for i stedet at give sig i kast med at høste kornmarkerne, og det er to uger tidligere end normalt. Men ønsket om at få høsten i hus hurtigst mulig bør ikke få landmændene til at springe over, hvor gærdet er lavest, når det gælder om at forebygge skader.

Det mener Topdanmark, der særligt i varme somre får mange anmeldelser om brande i mejetærskere.

”Høstsæsonen begynder tidligt i år, og der er allerede hektisk aktivitet på markerne. Men vi opfordrer til, at man altid sikrer sig, at mejetærskeren er klar ved bl.a. at tjekke, om alt er smurt og efterset, og om brandslukningsudstyret har fået det årlige tjek. Det sidste er særligt vigtigt, når høsten er så tør, som den er i år,” siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Han påpeger, at selvom mejetærskeren blev rengjort og smurt, før den blev parkeret for vinteren, så kan der være sket meget i månederne, der er gået. Mus kan have gnavet i en ledning eller en hydraulikslange. Eller måske er der en drivrem, som nu trænger til at blive udskiftet.

”Uanset hvad bør man få tjekket mejetærskeren og andet materiel, inden det går løs på markerne,” siger Svend-Anker Worm.

Sørg for punktsikring

Når foråret og sommeren er så tør som i år, er risikoen for brande fordoblet i forhold til somre med flere skyer og mere regn, viser en opgørelse fra Topdanmark. Netop brandsikring i form af punktsikring, der hurtigt slukker ild under motorhjelmen, er en vigtig metode til at forebygge alvorlige brandskader på mejetærskere.

”Skaden på de mejetærskere, der har monteret punktsikring, er meget mindre end på de maskiner, der ikke havde automatisk brandslukningsudstyr monteret. Det betyder, at mejetærskere med punktsikring i de fleste tilfælde kunne fortsætte høstarbejdet med en midlertidig reparation efter en brand. Det er en vigtig pointe, fordi de færreste landmænd synes, det er sjovt at skulle ud at finde en anden mejetærsker midt i høsten,” siger Svend-Anker Worm.

Hav vand med i marken 

Uanset om mejetærskeren har punktsikring eller ej, så er det en fordel at have vand med i marken, fx i en gyllevogn eller en traktor med plov, så man kan begrænse skaden, hvis der opstår en markbrand.

”Og så skal føreren også have adgang til rigeligt med drikkevand. En lang og koncentreret arbejdsdag i et varmt førerhus kræver både mad og drikke. Hvis man er dehydreret og meget udmattet stiger risikoen for fejl og ulykker. Husk også at holde pauser mindst hver anden time og gå en tur rundt om maskinen. Så kommer der gang i blodomløbet, og man kan opdage mindre fejl på fx lejer eller løse bolte, der potentielt kan føre til et alvorligt driftsstop,” siger Svend-Anker Worm.