Brand

En familie hygger sig i haven og griller

Brug din gasgrill med omtanke

Det er nemt at tilberede aftensmaden på en gasgrill på terrassen og altanen, og det har danskerne for længst opdaget. Desværre er der også en risiko ved at grille med gas. Hver sommer får vi anmeldelser om brand- og varmeskader ved brug af gasgrill.

Lækre bøffer, saftige stege og grillede grøntsager. Danskerne har for længst taget gasgrillens glæder til sig. Desværre glemmer nogle, at der er en risiko ved at tilberede grillmad ved høje varmegrader.

Vi har analyseret knap 200 grillskader fra 2016 og 2017, og her er forkert brug af grillen og manglende vedligeholdelse skyld i en stor del af skaderne.

”Vi får i snit knap 100 anmeldelser årligt om skader relateret til brug af gasgrill. I mange tilfælde er der gået ild i grillen eller i gasledningen. Det er altid alvorligt, når der går ild i en grill, fordi det kan være svært at få slukket ilden og fordi, varmen er så kraftig, at der sker skade på terrassen og andre bygningsdele. Heldigvis er det sjældent, at personer kommer til skade,” siger skadechef Maiken Russ.

Hun råder derfor til, at man jævnligt rengør sin gasgrill grundigt og løbende tjekker, at gasledning og samlinger er i orden.

”Og så bør man aldrig lade sin grill være uden opsyn. Både af hensyn til brandfaren og især, hvis der er børn til stede,” siger Maiken Russ.

Ruden knækker

Den næsthyppigste skade ved brug af gasgrill er vinduesruder, der knækker på grund af strålevarmen fra en gasgrill, der står for tæt på vinduet.

”De skader ser vi overraskende mange af. Der er nogle, der ikke er opmærksomme på den varme, der stråler ud fra en gasgrill. Sørg derfor for, at der er god afstand omkring grillen til vinduer, facader, hæk, stakit og lignende. Man bør heller ikke lægge genstande ved grillen, hvis de ikke kan tåle høj varme. Fx briller og bilnøgler,” siger Maiken Russ.

Gode råd ved brug af gasgrill

  • Sørg for, at grillen er rengjort
  • Hav altid opsyn med en tændt grill
  • Tjek løbende, at gasledning og gasflaske er i orden
  • Sørg for god afstand til facader, vinduer, hæk, stakit og lignende
  • Læg ikke genstande, der ikke tåler høj varme, i nærheden af grillen
  • Tjek, hvordan din forsikring dækker i tilfælde af skade ved brug af gasgrill

Typiske skader ved brug af gasgrill

  • Brand i madrester eller gasslange
  • Brud på vinduer og skader på facader pga. strålevarme
  • Skader på beklædningsgenstande mv. pga. strålevarme og stikflammer
  • Grill vælter, fx pga. blæst eller ujævn overflade