Tøm ikke gylletanken helt

Gylletanken er i risiko for at blive ødelagt, hvis den bliver tømt helt. Det kan blive dyrt.

To gylletanke

Et stigende antal skader på gylletanke

Selv om det kan være fristende at tømme gylletanken, når kalenderen siger, at det er tilladt, så er det en god idé at lade være.  

Fjerner du for meget gylle, risikerer du nemlig, at presset fra grundvandet kan føre til revner i tanken. Lad derfor noget gylle blive tilbage i tanken, så grundvandet maksimalt står 25 cm over gyllens niveau.  

 

Omfattende skader

Forsikringsselskaberne har de seneste år oplevet en stor stigning i skader, hvor grundvandet presser bunden af gylletanke op.  

Årsagen til siveskaderne er næsten altid, at bunden ikke kunne modstå trykket fra grundvandet.  

Står grundvandet væsentligt højere end det niveau, som angiver bunden af gylletanken, bør man derfor undlade at tømme tanken helt.  

 

Er skaderne dækket? 

Siveskader, som der oftest er tale om, er dækket, hvis man har tegnet en silo-tankskadedækning. Er tanken ældre end 25 år, er det hos nogle forsikringsselskaber et krav, at der er udført en lovpligtig beholderkontrol.  

 

Dyre reparationer

For at en tank kan repareres, skal den tømmes og rengøres. Så selv hvis forsikringsselskabet betaler reparationen, giver en skade både besvær og udgift i form af selvrisiko. 

 

Er du korrekt forsikret i tilfælde af skader? 

Få hjælp af din assurandør eller kontakt Topdanmark Landbrug direkte på telefon 44 74 71 12 eller pr. mail på landbrug@topdanmark.dk.