Vejr

Får vi vinter i år?

I vejrudsigten er den grønne vinter aflyst, for der er frost og måske også sne på vej. Topdanmark anbefaler, at man forbereder sig på en rigtig vinter, så kan man undgå meget besvær og ovenikøbet reducere risikoen for skader.

Når frost og kulde rammer Danmark, er der god grund til at holde øje med vandrør og andre udsatte rørføringer. Det bør landmændene være opmærksomme på, for meget besvær kan undgås, hvis man er lidt forberedt og forudseende, påpeger Topdanmark.

”Det er et problem, når vandrør og rør til foderanlæg, møgskrabere og gyllerør fryser til is. Efter de regnmængder, der er kommet siden nytår, kan man mange steder få store problemer, fordi der står vand i alle revner og sprækker. Frosten og vandet kan man ikke gøre meget ved, men det er ofte de samme rør og afløb, der fryser hvert år. Det er dem, man skal være opmærksom på,” siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Isolér på forhånd

Han opfordrer til, at man på forhånd isolerer rørene. Så kan man forhåbentlig undgå at stå i vintermørket med pandelampe og stive fingre for at fjerne sne og is og tø et frosset rør op. Der, hvor man oplever problemer med frost udendørs, kan man isolere ved at lægge vintermåtter ud. Læg noget tungt på vintermåtterne, så de ikke blæser væk.

Brug ikke åben ild

Er der rør, der alligevel fryser, så anbefaler Svend-Anker Worm, at man tilkalder en VVS-installatør til at tø rørene op. Lad være med at finde på kreative løsninger med ukrudtsbrændere og lignende.

”Det kan godt tage installatøren et par timer, før rørene er tøet op, men til gengæld sker det uden risiko for ødelagte installationer eller nedbrændte bygninger,” forklarer Svend-Anker Worm.

Pas på sneen på tagene

Ny sne er smukt hvid og let, men ligger den i et tykt lag, bliver den tung og besværlig. Sne kan også fyge sammen og lægge sig i læsiden ved sammenbygninger og skotrender.

”Det udgør en særlig risiko for, at bygningen giver efter for snemasserne. Lægger sneen sig på taget, så der er fare for snetrykskade, skal man fjerne sneen, hvis det er muligt. Man kan også købe en snerydningsdækning. Så er problemet med og pligten til at rydde sneen ned fra taget givet videre til forsikringsselskabet,” siger Svend-Anker Worm.

Nyd sneen 

Med en snerydningsdækning undgår man, at man selv eller eventuelt ens medarbejdere skal op på taget. Der er selvfølgelig også mulighed for at få en maskinstation til at udføre opgaven.

På trods af alle problemerne skal man huske at nyde lyset, de smukke snelandskaber og børnenes kælketur – altså hvis vejrudsigten holder.