Vejr

Lyn slår ned over marken, hvor der ligger halmballer

Er du klar til sommerens lyn?

Der skal ikke meget til for at sikre sin gård imod lynskader. Med den rigtige sikring kan man nedsætte risikoen for ødelagte maskiner, når sommerens uvejr rammer.

Med sommerens ankomst følger også en anden lidt ubehagelig gæst – lynet. Sommeren er nemlig højsæson for lyn og for de skader, som lynet kan medføre. Statistikken viser, at næsten 80% af alle lyn slår ned i månederne juni, juli og august.

Umiddelbart kunne man tro, at direkte lynnedslag er skyld i de fleste af de skader, der opstår under et tordenvejr. Men langt de fleste skader skyldes overspænding, som rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet. I år har vi allerede haft en gårdbrand og langt over 100 el-skader som følge af lyn.

Overspænding af det elektriske net kan have ligeså alvorlige konsekvenser for produktionen som direkte lynnedslag.

”Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i fx computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Så når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, går det galt. For nyligt slog lynet ned og ødelagde printet i styringen til malkeanlægget og flere armaturer i stalden. Heldigvis kunne elektrikeren lave en midlertidig reparation, så malkningen kun blev udsat nogle timer. Men vi har også oplevet hændelser, hvor dyrene simpelthen er døde på grund af overophedning, efter at ventilationsanlægget er sat ud af spillet af et lyn,” siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm, som råder landmændene til at få lynsikret deres gårde.

Husk at sikre hele ejendommen

”Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. Vi oplever, at mange glemmer at sikre telefonforbindelsen, som ofte går direkte i computeren. Og så sker det desværre, at computeren bliver ødelagt, når lynet rammer. Derfor opfordrer vi til, at man får lynsikret alle el-tavler og telefonforbindelser,” siger Svend-Anker Worm.

Topdanmark anbefaler, at man får sin elektriker til at sørge for lynbeskyttelsen af gården.

”Prisen for at lynsikre sin ejendom er forholdsvis lille. Samtidig slipper du som landbrugskunde i Topdanmark for at betale selvrisiko for lynskader, hvis du har investeret i lynsikring, der beskytter hele ejendommen imod overspænding. Så der er flere fordele ved at gøre det,” siger Svend-Anker Worm.

Træk stikket ud

Skal du på ferie i lynsæsonen, kan det også være en god idé at tage stikket ud til pc, fjernsyn og andet elektrisk udstyr i beboelsen, der er sluttet til el-nettet. Men husk at fryser, køleskab og evt. tyverialarm skal have strømforsyning konstant.

”På den måde er du også med til at undgå overspændingsskader. Og har det været tordenvejr, og du konstaterer, at ejendommens HFI-relæ er slået fra, kan det være tegn på, at der har været et lynnedslag i nærheden. Så er det en god idé at gå en runde og kontrollere, om alle anlæg fungerer,” siger Svend-Anker Worm.

Fakta

  • Transienter, som følge af lyn, er kortvarige overspændinger, som ofte kommer ude fra el-nettet eller via telefonlinjen
  • Lynnedslag kan forplante sig ud i el-nettet på gården og give store skader på elektrisk udstyr, som fx foder- og ventilationsanlæg, malkeanlæg og brovægte mm.
  • Med lynsikring (transientbeskyttelse) på alle installationer vil en eventuel transient, som rammer gårdens el-forbindelser, blive sendt i jorden i stedet for det elektriske udstyr