Ulykker

Mand er i haven med en rive

Haveredskaberne slår hårdt

Solen har fået sin styrke tilbage, og det mildere vejr får danskerne til at finde haveredskaberne frem fra skuret. Men brug dem med omtanke. Hvert år kommer tusindvis af danskere til skade i haven, når de bruger motordrevne redskaber til at slå græs, klippe hæk og save i buske og træer. Men ønsket om en velplejet have kræver sine ofre.

I 2021 registrerede man alene på skadestuen på Odense Universitetshospital over 400 personskader, der var sket ved havearbejde. På landsplan svarer det til ca. 9.000 skader.

Brug redskaberne med omtanke

Skaderne sker ved stort set enhver type havearbejde og kan fx skyldes insektbid og snubleskader. En betydelig del af de alvorlige haveulykker sker dog ved brug af kraftige haveredskaber som hækkeklipper, motorsave og plæneklipper, viser statistikken.

Topdanmark modtager hvert år anmeldelser fra folk, der er kommet til skade i haven.

 

”Vi ser mest skader på fingre og tænder, hvor man lige har mistet kontrollen over sit haveredskab. Men der er også hver sæson mange eksempler på folk, der er faldet ned fra stiger eller har fået skader i ryggen på grund af tunge løft og hårdt gravearbejde,” siger skadechef Andreas Grønbæk fra Topdanmark.

Sund fornuft kan forebygge skader

Selvom haven nogle gange slår igen, skal man ikke være bange for at tage fat. Med omtanke og sund fornuft kan risikoen for skader i forbindelse med havearbejdet let minimeres.

”Vi ved jo, at det generelt er sundt for både kroppen og hovedet at gå i haven. Men nogle af de skader, vi ser, har noget at gøre med, at folk ikke er i god form eller ikke er vant til så hårdt fysisk arbejde. Derfor skal man måske lige tænke sig om en ekstra gang og forberede sig godt, hvis man planlægger at flytte et ton fliser på en formiddag eller grave store rødder op,” siger Andreas Grønbæk.

Et andet tip er at blive godt bekendt med haveredskaberne, inden man går i gang med opgaven. Der, hvor det kan gå galt, går det ofte galt.

Det er tit noget så banalt som en ledning, der ligger og flyder. Eller at man ikke lige undersøger, hvordan hækkeklipperen virker, og hvad den vejer. Man skal lige sætte sig ind i, hvad man har med at gøre – især hvis man skal arbejde med et tungt værktøj, eller man skal i gang med en større opgave, som fx at fælde et træ. Omtanke og forberedelse kan forebygge meget. 

Vær forsigtig med haveredskaberne

De mere alvorlige haveulykker ses heldigvis ikke så tit, men ikke desto mindre ryger der hvert år både fingre og tæer i plæneklipperen eller den motordrevne hækkeklipper. Og selvom ulykkesforsikringen som oftest dækker i disse tilfælde, er det ikke rart at komme slemt til skade.

 

De farligste haveredskaber

1. Hækkeklipper/hækkesaks 

2. Stige

3. Plæneklipper

4. Grensaks/havesaks 

5. Motorsav/sav

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen. Perioden 2010-2020 baseret på antal skader indrapporteret. 

 

De gode råd

  • Start med en let opgave, så kroppen kommer i gang.
  • Variér dit arbejde i løbet af dagen.
  • Lyt til din krop, så du undgår overbelastning.
  • Sørg for at stigen står stabilt, før du kravler op – og lad være med at bruge de tre øverste trin eller række ud efter noget, der er for langt væk.
  • Ryd op efter havearbejdet, så du holder havemaskiner og skarpe haveredskaber væk fra nysgerrige hænder.
  • Vend riven, hakkejernet, skuffejernet og skovlen, så rivens tænder og det skarpe blad vender ned i græsset,  og ellers stil dem op af noget. 
  • Træk stikket ud af kontakten, når du ikke bruger det elektriske haveredskab.
  • Brug evt. handsker og beskyttelsessko og -bukser, hvis du bruger motoriserede save, økser eller lignende.