Tyveri

Terrasse med et lille bord og to stole

Tyvene snupper også dine havemøbler

Når danskerne køber nye møbler til terrassen, er det ikke altid hvide plastikmøbler, valget falder på. Mange gange er det de lidt dyrere af slagsen. Og det frister tyvene.

Danskerne bruger flere penge på god kvalitet på terrassen, hvor de slapper af med grill og hygge. Og det er gået op for tyvene, som godt kan finde på at kigge forbi, når møblerne står fremme om natten. Således får forsikringsselskabet Topdanmark hvert år anmeldelser om tyveri af havemøbler i den dyre ende.

”Dengang alle havde hvide plastikstole i haven, var der ingen tyve som interesserede sig for haven. I dag er der flere, der køber dyre havemøbler og udendørs PH-lamper. Det gør tyvenes arbejde endnu lettere – de behøver ikke engang bryde ind i huset for at få noget med sig,” siger teamleder Jimmy Riberholdt fra Topdanmark i Ballerup.  

Undgå ubudne havegæster

Derfor opfordrer Topdanmark danskerne til at tage nogle forholdsregler.

”Først og fremmest bør man altid pakke sine havemøbler og grillen væk, når det bliver efterår. I november 2014 modtog vi flere anmeldelser om stjålne havemøbler, end vi fx gjorde i august. Og så er det en god idé at installere tænd- og sluklamper i haven, så tyvene i det mindste ikke uforstyrret kan slippe væk med den dyre udendørs PH-lampe,” siger Jimmy Riberholdt.

For at forebygge indbrud og tyverier, er det også en god idé at lave en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens huse og være opmærksom, hvis der er noget, der ikke er, som det plejer.

Et andet godt råd er at holde øje med varebiler og lignende, som kører rundt i mørket og ikke umiddelbart hører til i området. Tyvene er ofte afhængige af transport for at komme væk med havemøblerne.

Tyven kommer tilbage

Er man alligevel uheldig, er det værd at huske på, at tyvene ofte vender tilbage i forventning om, at der er indkøbt nye møbler, som de også kan stjæle. For at undgå en dobbelt ærgrelse er det derfor en god idé at overveje at følge rådene om forebyggelse.

”Vi oplever, at folk med dyre og eksklusive havemøbler får gentaget et tyveri. Det samme ser vi ved indbrud i private hjem, fordi tyven godt ved, at ejeren formentlig vil anskaffe sig PH-lampen eller designerstolen igen. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at man overhovedet er nødt til at lade tyvene bestemme, hvordan man indretter sig i haven og i hjemmet, men virkeligheden viser os, at man desværre ikke kan være sikker på at have sine ting i fred,” siger Jimmy Riberholdt.

Generelle råd mod indbrud

  • Invester i nøglelås eller kodelås til yderdøre og terrassedøre
  • Lås altid alle døre og vinduer samt garage og udhus forsvarligt
  • Brug tænd/sluk-lamper i huset og i haven
  • Lås gerne stigen fast, så tyven ikke kan få glæde af den
  • Hav ikke store mængder af kontanter liggende
  • Tag billeder af dine ting, og gem kvitteringer
  • Overvej at investere i en tyverialarm
  • Lås dyre havemøbler og grill inde, når det bliver efterår
  • Sørg for at huset ser beboet ud, hvis du er væk i flere dage
  • Lav en aftale med naboen om at være opmærksom, hvis der sker noget unormalt omkring dit hus