Dyr

Dyrlæge i hvid kittel med stetoskop behandler kat

Giv dit nye kæledyr en god start

Av min pote! Er du en af de tusindvis af danskere, som får hundehvalp eller kattekilling i løbet af foråret og sommeren? Så er der flere ting, du skal være opmærksom på for at få en god start med det lille nye familiemedlem.

Sommeren betyder nye familier for tusindvis af små, nuttede hundehvalpe og kattekillinger. Det kan være en stor omvæltning for dyret, som skal finde sig til rette i helt nye rammer.

”Der er mange ting, man skal tænke på, når man får en killing eller hvalp i hjemmet. Man skal tænke på at sikre sit hjem, som man ville gøre, hvis man skulle passe et lille barn,” siger veterinærsygeplejerske Kirsten Bodelsen fra Topdanmark.

De ting, der optræder oftest på skadestatistikken for de små hunde og katte, er blandt andet dårlige maver og fremmedlegemer, som sætter sig fast i tarmen:

”Hvalpe og killinger er utrolig nysgerrige og sætter gerne tænderne i alt, hvad de kan komme i nærheden af. Og så kan det gå rigtig galt. Vi har set eksempler på alt fra plastiklåg til møtrikker, som har sat sig fast i mave- tarmkanalen og har måttet opereres ud hos dyrlægen,” siger Kirsten Bodelsen.

En ting er, at man skal have mange penge op af lommen, hvis man ikke har en sygeforsikring til sin kat eller hund – men det kan også være livsfarligt, hvis man ikke i tide opdager, at der er noget i vejen.

Gør hjemmet hvalpe- og killingeklar

Derfor er det en god idé at sørge for at gemme de småting væk, som hunden eller katten ikke skal sætte tænderne i. Derudover anbefaler Kirsten Bodelsen, at man som dyreejer sætter sig ind i, hvilke ting der er giftige for de små kæledyr. Det kan eksempelvis være chokolade og husholdningsartikler.

En anden ting, der kan være farligt i forårs- og sommermånederne, er åbne vinduer. Vi ser desværre ofte, at killinger falder ud ad vinduerne.

”Heldigvis er det ofte kun småskader, killingerne kommer ud for. Men det sker også, at de brækker benet eller får alvorligere skader på kroppen,” fortæller Kirsten Bodelsen og opfordrer til, at man åbner de øverste vinduer eller husker at lukke døren ind til de rum, hvor man lufter ud.

Videoer om dyr i hjemmet

I samarbejde med Vangede Dyreklinik har vi produceret en række film, som giver gode råd til nyslåede katte- og hundeejere.