Trafik

En person kører i bil, og billedet er taget fra personens synsvinkel, der er ingen andre biler på landevejen og solen skinner

Pas på rådyrene på vejen

Maj måned er højsæson for påkørsler af især rådyr. Hold derfor ekstra øje med, hvor stærkt du kører. Topdanmark får hvert år næsten 2.000 anmeldelser fra bilister, der har påkørt et rådyr eller skadet bilen i forsøget på at undgå det. 

I slutningen af april og i maj måned springer ekstra mange rådyr ud på de danske veje og er til fare for både bilister og dem selv.

”Vi får hvert år i omegnen af et par tusind anmeldelser fra bilister, der enten har påkørt et rådyr eller skadet bilen i forsøget på at vige udenom. Dermed er de måske braget ind i fx autoværnet eller et træ. Eller også har de bremset hårdt op for at undgå rådyret og er derfor blevet ramt af bilisten bagved i stedet,” siger teamleder i Topdanmark i Ballerup, Anitta Gajhede.

Flest påkørsler morgen og aften

De fleste påkørsler sker ved daggry og ved skumring, dvs. mellem kl. 05 og 08 om morgenen og igen fra kl. 17 til 23 om aftenen.

Det øgede antal af påkørsler i maj kan ifølge en rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet – skyldes, at der kommer mange nye unger til, mens de unge rådyr skal finde nye territorier. Det betyder, at flokkene bevæger sig mere og dermed krydser vejene.

Det er dog sjældent, at påkørslerne af rådyr medfører alvorlige personskader hos bilisten eller passagerer i bilen.  

”Vi ser typisk skader på fronten af bilen – fx trykkede kofangere og en bulet forskærm, men vi ser også skader på taget og på siden af bilen som følge af, at rådyret er røget op på taget og ned langs siden under påkørslen. Og ud over skaderne på det stakkels dyr kan bilen i værste fald gå så meget i stykker, at den ikke kan køre videre. Heldigvis er det sjældent, at der sker alvorlige personskader ved disse uheld, men selvfølgelig kan det ske,” siger Anitta Gajhede, som opfordrer til, at man er ekstra opmærksom og sænker farten i de områder, hvor rådyrene typisk færdes.

Pas også ekstra på til efteråret

Rapporten viser, at de fleste rådyr i Danmark bliver dræbt i trafikken i perioden fra den sidste uge i april til og med maj måned. Ifølge rapporten er der derimod ikke forhøjet risiko for at påkøre dyr i trafikken i marts, når vintertid overgår til sommertid.

Mens rådyr er i størst fare i trafikken i april og maj, er det anderledes for dådyr og kronvildt. Her er det om efteråret fra september og to måneder frem, når disse dyr har brunsttid, og føden samtidig bliver mere sparsom, at risikoen for at påkøre dem stiger.

Gode råd til rådyrsæsonen

  • Vær opmærksom på, at en undvigemanøvre kan være farlig, både for dig og dine medtrafikanter. Du bør derfor som trafikant forsøge at forudse, hvornår der er øget risiko for at påkøre et dyr.
  • Sænk først og fremmest hastigheden i områder, hvor der fx er advarselsskilte, tæt beplantning eller skov, læhegn eller åer på tværs af vejen. Vilde dyr nærmer sig oftest trafikerede veje på bestemte tidspunkter - vær derfor ekstra opmærksom omkring skumring og i morgentimerne. 
  • Vær opmærksom på advarselsskilte, der advarer om krydsende vilde dyr

Ring efter hjælp, hvis et påkørt dyr har overlevet

Hvis du påkører et dyr, og det overlever påkørslen, er det en god idé at ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812 . Telefonen er døgnbemandet og sørger for gratis assistance til dyret, uanset hvor i landet skaden er sket.

Læs mere hos Dyrenes Beskyttelse