Daglig drift

Mand reparerer det tilstoppede rør. Vasken er stoppet pga. af julemad.

Julemad er fed kost, og fedtet kan sætte sig fast og stoppe din vask og i værste fald julehyggen, oplyser Topdanmark.

Når vasken stopper, gør julehyggen det også

Tilstoppede rør er både irriterende og kan i værste fald give omfattende vandskader. Julemadens fedt og sovs i håndvasken er ofte de store syndere. Kom det velkendte problem til livs med en række gode råd.
 
Du kender det sikkert. Humøret rundt om middagsbordet er højt, og sovsen sad lige i øjet. Men så sker det: Netop som desserten skal serveres, vælger vasken at stoppe til.
Tilstoppede rør kommer aldrig på et belejligt tidspunkt. Og lugten af kloak og bøvlet med at få skabt fri passage er faktisk ikke det værste ved det stoppede vandrør.

Nyt køkken og genhusning

"Rent faktisk risikerer du, at tilstopningen udvikler sig til en decideret vandskade. Det kan ske, hvis vandet løber op over vasken og ud på gulvet", siger Gunnel Anderson fra Topdanmark Landbrug.

Vandskader er ikke til at spøge med. De kan hurtigt blive så omfattende, at det kan betyde, at gulvet skal brækkes op, eller køkkenet skal udskiftes. Værre endnu ser det ud, hvis du bor i lejlighed, hvor en vandskade kan føre til genhusning af en hel opgang, mens lejlighederne bliver renoveret, oplyser forsikringsselskabet Topdanmark.

Fedt og sovs er synderne

Alt det bøvl kan du minimere risikoen for ved hjælp af nogle få huskeregler.
"Problemet opstår især omkring håndvasken i køkkenet. Den helt store synder er fedtstoffer og tykke sovser, som bliver hældt i vasken. Det kan rørene slet ikke klare, da fedtet stivner længere nede og derved laver en prop. Og så har vi problemet," siger Gunnel Anderson.

Derfor er det også især omkring jul, at du skal være ekstra opmærksom.
Gode råd til at undgå tilstoppede rør 

  • Hæld fedt fra and eller steg i en foliebakke og lad det stivne, inden du smider det i skraldespanden
  • Tjek vandlåsen efter jul og rens den igennem
  • Hold øje med, hvordan vandet opfører sig i vasken, når det løber ud. Begynder det at løfte sig lidt under udløb, kan det være et tegn på en begyndende tilstopning.
  • Er der tegn på tilstopning, eller vil du forebygge det, så kan du hælde en liter kogende vand i vasken. Det vil opløse stivnet fedt længere nede i røret. Du kan eventuelt supplere med en svupper, hvis det kogende vand ikke er nok.