Brand

Arbejdsmand står i en land gang med en brandslukker - klar til at slukke en brand.

Pulverslukker redder hus fra totalskade

Nem adgang til en pulverslukker er ofte afgørende for om en brand kan slukkes i tide. Det viser et eksempel fra Højer i Sønderjylland, hvor to unge mænd handlede hurtigt ved en brand og forhindrede skader for op imod 3 mio. kr.

Adgangen til en pulverslukker, kan være afgørende for i hvilket omfang, der opstår materielle skader ved en brand. Det erfarede John Engel sidste november, da en brand brød ud i familiens hus i Højer.

John Engel var ude at rejse, men hans kone Ria havde deres to sønner på kaffebesøg, da strømmen pludselig gik. Kort efter væltede der sort røg ud under taget langs hele huset.

Branden opstod pga. en kortslutning i et lille teknikrum oppe under taget. Sandsynligvis fordi vand fra en utæt varmtvandsbeholder har dryppet ned i husets elinstallationer.

”Hvis Ria og vores sønner ikke havde været hjemme, var branden ikke blevet opdaget før den havde bredt sig,” siger John Engel.

”Tagkonstruktionen var forsvundet”

Familien har både én pulverslukker i garagen og én i huset – og det er John Engel glad for.

”I forbindelse med et brandsikringskursus i mit firma, havde vi nogle brandmænd ude på arbejdspladsen. De sagde, at man hurtigt kan få slukket ilden med en pulverslukker – og det har de jo ret i. Havde vi ikke haft en pulverslukker, tror jeg, at hele tagkonstruktionen var forsvundet,” siger han.

Brandvæsenet reagerede hurtigt og ankom 5-10 min. efter opkaldet til alarmcentralen, men der havde familien allerede fået slukket branden selv. Ved hjælp af et infrarødt kamera kunne brandvæsenet forsikre familien om, at der ikke var noget der lå og ulmede, bag de sortsværtede vægge og installationer i teknikrummet.

2,5 mio. kr. sparet

Taksator i Privatskade, Jan Øgendahl Svendsen, er helt enig i, at pulverslukkeren har sparet familien for mange skader.

”Sønnerne får hurtigt slukket ilden i det lille rum – og det er virkelig heldigt, for ellers havde ilden fået fat i resten af beboelsen,” siger han og fortsætter:

”Hvis familien ikke havde reageret så hurtigt, er jeg overbevist om, at vi havde stået med en totalskade til omkring 2,5-3 mio. kr. Fordi at de fik slukket branden så hurtigt, som de gjorde, endte udbedringen af skaden på lige knap 100.000 kr. Det sparer familien for en masse besvær med genopbygning af huset – udover alle de genstande af affektionsværdi, der kunne være gået til i branden.”