Tech & tendens

På forkant med katastroferne

Jeg er netop vendt hjem fra nogle gode dage i Hannover på den internationale messe INTERSCHUTZ ”Der Rote Hahn” for brandforebyggelse, katastrofehjælp, redningstjenester og sikkerhed.

INTERSCHUTZ er en messe med over 150.000 besøgende og 1.500 udstillere fra 51 lande.  Jeg har været på messen nogle gange, da jeg synes, det er interessant at vide, hvad der rører sig på brandområdet af nye tiltag, noget som vi i forsikringsbranchen nyder godt af, når vi rådgiver vores kunder.

Brand og brandforebyggelse

På området brand og brandforebyggelse så jeg en lidt sjov opfindelse: en håndslukker formet som en bold, man kan kaste ind i en brand. Når den rammer flammerne eksploderer bolden, der er fyldt med slukningsmiddel – sådan kan den slukke en almindelig lille brand. For mig at se har bolden den fordel, at man ikke skal så tæt på branden, som man skal med almindeligt håndslukningsudstyr. Hvor effektiv den vil være, hvis branden starter under loftet eller i en el-tavle, er jeg lidt skeptisk over for – men ideen er god og sikkert noget, vi vil se meget mere til i fremtiden.  

Mine forventninger til messen blev indfriet til fulde. Denne gang var min interesse ikke kun brand og brandforebyggelse, men også forebyggelse i forbindelse med stormflod og oversvømmelse. Det område havde også fået større bevågenhed og fyldte væsentligt mere end tidligere.

For det er ikke kun i Danmark, vi har store problemer med stormflod og oversvømmelser. Det er et generelt problem i Europa, hvilket vi også har kunnet se fra bl.a. Polen og Tyskland.

Skybrud og oversvømmelse

Efter de store skybryd og oversvømmelser, Europa har set i de seneste år, udvikler forebyggelse på dette område sig hastigt. Et af de produkter, jeg stiftede bekendtskab med, var en oversvømmelsesbarriere skabt af et slangesystem lavet ved hjælp af en fleksibel membran. Den kan i en nødsituation usædvanligt hurtigt og med relativt begrænset indsats rulles ud og fyldes med vand - og danne en barriere på op til 2,6 meters højde.

Fordelene sammenlignet med sandsække er tydelige:

  • Barrieren kan etableres langt hurtigere end en sandsæk-”mur”
  • Den kan fungere på ethvert terræn
  • Den kan genbruges

Eksempelvis ville fire personer på en time kunne etablere en effektiv barriere på 100 meter ved hjælp af materiale, der kan transporteres i en enkelt bil eller på en trailer.

Systemet kunne eksempelvis bruges ved større landbrug, industrivirksomheder eller boligområder, hvor det kræver en hurtig indsats. Det taler vi nu med vores samarbejdspartnere om.