Pas på rør- og vandskader om vinteren

Hver eneste dag anmelder flere landmænd rørskader i stuehuset til os. Rørskaderne giver ofte store skader på boligen og meget besvær. Forebyggelse er derfor en god investering.

Mark og hus er let dækket af sne

Vær på forkant

I særligt hårde vinterperioder med tocifrede minusgrader stiger risikoen for frostskader på gårdens stuehus. Da du ikke kan langtidsforudsige, hvornår frosten rammer, er det en god idé at være på forkant. 

 

Alvorlige skader 

Frostsprængninger fører ofte til store skader, fordi vandet strømmer ud og ødelægger gulve og inventar. Det tager lang tid at affugte gulve og vægge, inden skaderne kan udbedres, og derfor er rørskader blandt de mest langstrakte.  

 

Rørene kan ikke holde til presset 

For at et rør skal sprænge, skal vandet inde i røret fryse til is i sådan en grad, at vand- eller varmerøret ikke holder til presset. Men det er typisk en forudsætning, at temperaturen har været et godt stykke under 0 grader i en periode. 

Risikoen for frostsprængning er størst i bygninger, hvor der ikke er tændt for varmen. Risikoen er også forhøjet i ældre bygninger, og hvis rørene ligger på den forkerte side af bygningens isolering.  

 

Forebyg frostsprængninger: 

  • Varme i bygningen er den bedste måde at undgå frostskader på rørene. Der skal helst holdes en temperatur over 15 grader.  

  • Isolér udsatte rør 

  • Hvis der lukkes ned for en bygning hen over vinteren, så luk for vandet, tøm vandrørene og hæld frostvæske i afløbene 

Er skaden sket, så luk så hurtigt som muligt for hovedhanen og kontakt en VVS’er.  

 

Er du i tvivl om, hvordan du er forsikret i tilfælde af frostskader? 

Tjek dine forsikringer på Mit Topdanmark. Du kan også få hjælp af din assurandør eller kontakte Topdanmark Landbrug direkte på telefon 44 74 71 12 eller pr. mail på landbrug@topdanmark.dk