Undgå at din halm går op i røg
Hvert år er brand i hø og halm årsag til flere gårdbrande. Dette kan både være dyrt og farligt. Vi har samlet nogle gode råd til at forebygge brand og sikre, at dit hø og halm opbevares sikkert og korrekt.

Hvert år er brand i hø og halm årsag til flere gårdbrande. Dette kan både være dyrt og farligt. Vi har samlet nogle gode råd til at forebygge brand og sikre, at dit hø og halm opbevares sikkert og korrekt.
Det er en biologisk/kemisk reaktion, der får temperaturen til at stige og i værste fald bliver til en regulær brand, hvis høet eller halmen bliver kørt indenfor, før det er helt tørt. Eller hvis det har været for fugtigt, når det er blevet presset.
Og ikke nok med risikoen for brand – fugtigt hø og halm mugner, så det bliver ubrugeligt som foder. Så det er flere grunde til at yde en indsats for at gøre halmen helt tør.
Lad høet ligge på marken i længere tid, inden det presses og tages ind
Lad der være lidt luft omkring ballerne, hvis muligt
Vær opmærksom på temperaturen og lugten i laden. Især, hvis høet var varmt, da det blev kørt ind
Tag temperaturen på høet ved brug af termometer. Den bør ikke overstige 50 grader
Lad hø fra skyggeområder i marken, fx ved læhegn, ligge ude efter presning i nogle dage ekstra
Hvis der er tvivl, om høet er tørt nok, kan ballerne i stedet wrappes og oplagres ude uden risiko.
En gnist fra et køretøj, et cigaretskod eller solens stråler gennem et glasskår. Mere skal der ikke til for at forvandle dine halmballer til et flammehav. Brand i halmstakke er meget svære at få slukket, og der er stor risiko for, at ilden spreder sig. Derfor er det vigtigt at man sikrer, at halmen er bliver oplagret korrekt.
Hvis du oplagrer halm i det fri, skal den placeres i en vis afstand fra bebyggelse, nåleskov, andre halmstakke mm. Afstanden finder du på Beredskabsstyrelsens hjemmeside
Halmstakke på under 10 m3 kan du placere, som du vil
Halmstakke på mere end 1.000 m3 skal have kommunens tilladelse
Ved opbevaring af mere end 5.000 m3 halm i bygning kræves enten installation af sprinkleranlæg, eller at bygningen opdeles i brandsektioner med højst 5.000 m3 pr. sektion
Hvis praktisk muligt, bør halmen stakkes væk fra alfarvej for at undgå ildspåsættelse
Opbevar maskiner og halm adskilt, og hvis de er i samme bygning, sørg for, at maskinerne har hovedafbrydere.
Sæt skilte op med forbud mod brug af åben ild og rygning
Tjek din forsikring på Mit Topdanmark. Du kan få hjælp af din assurandør eller kontakte Topdanmark Landbrug direkte på telefon 44 74 71 12 eller pr. mail på landbrug@topdanmark.dk.