Fysisk aktivitet

Inaktivitet er en af tidens helt store sundhedsudfordringer. Her giver vi dig gode råd til fysisk aktivitet - både hjemme og på arbejdet.

To kvinder sidder på et kontor overfor hinanden og arbejder koncentreret ved hver deres computer.

Hold din krop fysisk aktiv

Inaktivitet er - efter rygning - den hyppigste årsag til for tidlig død.

Forskning har vist, at stillesiddende adfærd (sedentarisme) hænger sammen med metaboliske risikofaktorer som forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal og fedme.

Danskere er de sidste 15 år gået fra at bevæge os i dagligdagen til en meget stillesiddende adfærd.

 

30 minutter om dagen er ikke svaret alene

For at undgå problemer med stillesiddende adfærd (sedentarisme) skal vi bevæge os løbende igennem dagen, og ikke kun fokusere på de anbefalede 30 minutters motion.

 

Bevæg dig en lille smule – hele dagen

Se vores guide til god bevægelse hele dagen igennem - du kan evt. printe plakaten med alle øvelserne, der kan hjælpe til lidt mere aktivitet i hverdagen.

Den er lige til at hænge op på kontoret, i skurvognen, tekøkkenet – eller hvor det nu passer.

Træningsøvelser med og uden elastik

Øvelserne kan laves både hjemme og på arbejdet - og giver dig velvære, gør dig stærkere og er med til at forebygge skader og skavanker. 

 

Udstrækningsøvelser uden træningselastik

Ryggen, bagsiden af lår og lægge samt siden af kroppen

Første øvelse træner ryggen og bagsiden af lårene og læggene. Bøj dig forover med strakte ben, og ræk ned mod gulvet med hænderne.

Anden øvelse træner siden af kroppen. Stræk armene op langs ørerne, og hold strækket til begge sider.

 

Skuldre, bryst og bagsiden af overarmene

Øvelserne udstrækker skuldrene og bagsiden af dine overarme og brystet. 

De røde markeringer viser, hvilke muskelgrupper du kan styrke med forskellige øvelser.

Styrketrænings- og udstrækningsøvelser med træningselastik

 

Skuldre og nakkemuskler

Øvelsen aktiverer og styrker skuldre og nakkemuskler. Læg elastikken under dine fødder, og hold fast i den, mens du løfter skuldrene op.

Sådan kan du med forskellige øvelser med en lang elastik træne og styrke forskellige muskelgrupper.

 

 

Skuldre og øverste del af ryggen

Øvelsen styrker skuldre og øverste del af ryggen. Løft armene med elastikken over hovedet, og sænk så armene, mens du samtidig strækker elastikken ud til siden, indtil dine arme er helt strakt.

 

 

Skuldre og oversiden af overarmene

Øvelserne udstrækker skuldrene og oversiden af dine overarme. Hold elastikken frem for dig, og stræk den så langt som muligt.

 

 

Skuldre og bagsiden af overarmene

Øvelsen udstrækker skuldrene og bagsiden af dine overarme. Hold elastikken udstrakt, mens du løfter den ene arm op og dernæst den anden.

Bryst og skuldre

Øvelsen styrker brystet og skuldrene samt udstrækker ryggen mellem skulderbladene. Læg elastikken rundt om kroppen, tag fat om enderne og pres fremad foran brystet. Fortsæt bevægelsen ud til siderne og start forfra.

Mavemuskler

Øvelserne styrker mavemusklerne. Læg elastikken under dine fødder, og hold fast i den, mens du bukker dig sidelæns først til den ene side så til den anden.

Mavemuskler, arme, skuldre og øverste del af ryggen

Øvelsen styrker mavemusklerne, arme og skuldre samt øverste del af ryggen. Læg elastikken om et bordben eller lignende, og træk den i en vridende bevægelse opad. Skift side.

Underarme

Øvelsen styrker underarmen. Læg elastikken om et bordben, hvil din arm på bordpladen med hånden ud over kanten og træk elastikken op og ned ved at vride håndleddet. Skift side.

Arme og øverste del af ryggen

Øvelsen træner arme og øverste del af ryggen. Lav en bueskytte-bevægelse ved at trække elastikken bagud. Skift side.

Arme og ryg

Øvelsen træner dine arme og din ryg. Stå med ret ryg og strakte arme, træk elastikken tilbage med albuerne ind til kroppen og i en vinkel på ca. 90 grader.