Ved at fortsætte accepterer du cookies (inkl. tredjepart), som vi bruger til statistik og markedsføring - læs mere.
×

Begunstigelse

Hvem skal have pengene fra din pension, når du dør?

Hvert år dør ca. 8.500 danskere, inden de når pensionsalderen. Har du taget stilling til, hvem der i givet fald skal have udbetalingen fra din pensionsordning?

Få personlig rådgivning

Nærmeste pårørende får som udgangspunkt udbetalingen fra din pension

Når vi opretter din pensionsordning, indsætter vi automatisk din nærmeste pårørende som begunstiget. Det er altså din nærmeste pårørende, der får hele udbetalingen fra din pensionsordning, hvis du dør, før ordningen udløber.

Hvem er nærmeste pårørende?

Der er en fast rækkefølge for, hvem der er din nærmeste pårørende. Rækkefølgen afhænger af, hvornår din pensionsordning eller begunstigelse er oprettet.

Nærmeste pårørende efter 1. januar 2008

  1. Din ægtefælle eller registrerede partner
  2. Din samlever, hvis I bor sammen i et ægteskabslignende forhold og har gjort det i mindst to år - eller hvis I venter, har eller har haft barn sammen
  3. Dine børn, børnebørn mv. (dine livsarvinger)
  4. Dine arvinger i henhold til testamente eller arveloven

Nærmeste pårørende før 1. januar 2008

  1. Din ægtefælle eller registrerede partner
  2. Dine børn, børnebørn mv. (dine livsarvinger)
  3. Dine arvinger i henhold til testamente eller arveloven

 

Vil du ændre din begunstigelse?

Du kan til enhver tid ændre, hvem der skal have udbetalingen

Du kan begunstige, hvem du vil – fx et familiemedlem, en ven eller en velgørende forening. Der kan dog være skattemæssige begrænsninger.

Vil du begunstige en anden end din nærmeste pårørende?

Du kan vælge at ændre din begunstigelse, så det ikke er ’nærmeste pårørende’, der får udbetalingerne fra din opsparing og livsforsikringer.

Hvis du ønsker, at udbetalingerne altid skal gå til en bestemt person, kan du begunstige denne ved navns nævnelse. Det betyder, at denne person altid vil få udbetalingerne, hvis han eller hun lever på tidspunktet for dit dødsfald. Det er også muligt at vælge en samlet gruppe som begunstiget, fx dine livsarvinger. Du skal blot være opmærksom på, at din begunstigelse ikke bliver ændret, medmindre du selv giver os besked.

Inden du udfylder begunstigelseserklæringen, vil vi anbefale, at du læser denne vejledning:

 

Udfyld denne blanket, hvis du ønsker at indsætte en person eller gruppe ved navns nævnelse:

 

Hvis du ønsker at begunstige en udenlandsk statsborger, skal du også udfylde denne blanket:

 

Udfyld denne blanket, hvis du ønsker at slette en indsat person ved navn nævnelse og i stedet have ’nærmeste pårørende’ som begunstiget:

Særeje og båndlæggelse

Du har forskellige muligheder for at sikre dine penge ud over den almindelige begunstigelse. Her kan du læse om mulighederne. Det kaldes særeje og båndlæggelse.

Du kan vælge, at din udbetaling skal være den begunstigedes særeje. Det vil sige, at udbetalingen som udgangspunkt tilhører den begunstigede og ikke skal deles med andre. Hvis fx dit barn får udbetalingen og efterfølgende bliver skilt fra sin ægtefælle, så vil dit barn beholde hele udbetalingen fra dig, og den vil ikke blive delt i skilsmissen.

Ønsker du at udbetalingen skal være særeje, skal du udfylde denne blanket:

Der findes varianter af særeje. Du kan kontakte Topdanmark for at høre om andre muligheder, fx skilsmissesæreje, fuldstændigt særeje og kombinationssæreje. 

Når du båndlægger en udbetaling, kan du vælge et bestemt tidspunkt for, hvornår den begunstigede skal have råderet over udbetalingerne. Dette kan være relevant, hvis dine børn er begunstiget, og du ikke ønsker, at de får råderet over udbetalingen, før de når en bestemt alder.

Hvis udbetalingen er båndlagt, betyder det, at vi ikke udbetaler direkte til den begunstigede, men til det forvaltningsinstitut, som du har valgt. Du kan finde en liste over godkendte forvaltere på Civilstyrelsens hjemmeside.

Ønsker du, at udbetalingen skal være særeje, skal du udfylde denne blanket:

Tjek de seneste nyheder

Se, hvad der rører sig i Topdanmarks verden. På vores blog, deler vi stort og småt – fra sæsonens gode råd, nyheder om forsikring og pension til historier fra vores kunder.

Læs vores nyheder