Audis biler har den største risiko for buler

Nogle af Audis mest udbredte bilmodeller i Danmark har op imod 50 % større risiko for at få en kaskoskade end gennemsnittet af alle biler, viser vores nye opgørelse.

Der står oftere Audi end Skoda på formularen, når en ny skadeanmeldelse tikker ind til Topdanmarks skadeafdeling. Det viser en opgørelse over skadetal for 2015 fra Topdanmark, der har sammenlignet de 60 bilmodeller, der er forsikret flest af, med den gennemsnitlige skaderisiko for samtlige forsikrede privatbiler.

De tre Audi bilmodeller, der er med på listen, lå i 2015 i Top 4 med højeste skaderisiko. Det er Audi A6, Audi A4 og Audi A3. Hvad der er lige så bemærkelsesværdigt er, at det samme billede stort set har gentaget sig i de sidste fire år.

”Det er overraskende, at de tre modeller fra Audi konsekvent ligger i toppen af listen i alle fire år. Jeg har ikke nogen forklaring på det,” siger underdirektør i Topdanmark Thomas Enna.

Uheld ved lav fart

Thomas Enna understreger, at der generelt er tale om småskader på bilerne som fx parkeringsskader.

 

 

”Der er derimod ikke tale om en overhyppighed af personskader eller totalskader. Audi producerer gode biler, som yder stor sikkerhed for fører og passagerer. Men der er altså en klart større risiko for at få småskader på bilen, når man kører Audi end andre bilmærker,” siger Thomas Enna.

Han har selv overvejet om en mulig forklaring kan være, at Audi er en populær firmabil.

”Jeg har ikke fået den tese bekræftet. Nu vil vi se nærmere på, præcis hvilke typer skader der er tale om, så vi kan finde en forklaring på denne opsigtsvækkende tendens. Da der er tale om småskader, kan jeg ikke umiddelbart forestille mig, at det vil få os til at hæve prisen på bilforsikringen,” siger Thomas Enna.

Skoda Felicia i den modsatte ende

I opgørelsen har vi først beregnet den gennemsnitlige skadefrekvens for alle privatbiler, der er forsikret hos os. Dernæst har vi set på skadefrekvensen for de 60 mest udbredte biler i porteføljen og sat dem i forhold til gennemsnittet.

”Mens Audi ligger i toppen med en skaderisiko, der er 40-50 % højere end gennemsnittet, så er det bilmodeller som Skoda Felicia, VW Golf, Fiat Panda og Peugeot 306, der ligger til den gode side med 40-50 % lavere risiko for at få skader på bilen,” siger Thomas Enna.

Skaderisikoen for nogle bilmodeller, der ikke findes på listen over de 60 mest forsikrede biler, er i nogle tilfælde endnu højere. Det gælder fx Tesla S, som i 2015 havde en skaderisiko, der var dobbelt så høj som gennemsnittet (99 % højere).