Sundhed

Mand med stress sidder frustreret ved et skrivebord og gnider sig i øjnene

Gode råd til at arbejde med stress

Mange danskere er sygemeldt pga. stress 

Antallet af danskere, som bliver sygemeldt pga. stress, er stigende. Det koster årligt Danmark 14 mia. kr. Søvnproblemer, træthed og irritabilitet er blot nogle af de symptomer på stress, som mange danskere oplever dagligt. Desværre er der mange, som ikke reagerer på symptomerne i tide. 

Tal fra stressforeningen viser, at

 • 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress
 • 250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress
 • 1.400 danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress
 • Stress er årsag til 30.000 hospitalsindlæggelser om året
 • Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job
 • 3000 personer bliver førtidspensioneret om året pga. stress
 • Ubehandlet stress er skyld i over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser

”Al erfaring viser, at det er bedre at forebygge stress end at behandle stress. Derfor er det så vigtigt at være opmærksom på symptomerne, så der hurtigt kan sættes ind med forebyggende behandling, inden man udvikler stress,” siger Sundhedschef i Topdanmark, Pia Bay.


Når stress fører til sygdom

Stress kan inddeles i to kategorier; Den langvarige stress og den kortvarige stress. 

Den kortvarige stress kender mange som korte perioder, hvor de har rigtig travlt. Situationer som eksamen, uheld, korte deadlines og konflikter er alle eksempler på episoder, hvor man kan opleve kortvarig stress. Her presses man fysisk og psykisk til at yde sit bedste indenfor en kort periode.

Den langvarige stress er derimod en vedvarende anspændthed, hvis man fx ikke trives på arbejdet eller har problemer på hjemmefronten og ikke sørger for at få hvile mellem de travle perioder.

”De fleste mennesker kender til at have travlt på jobbet eller i fritiden, men får man ikke gearet ned i perioder, så er det, at faresignalerne kan begynde at melde sig. Fordi stress ikke er en sygdom i sig selv, er der mange, som overser symptomerne, og så kan det udvikle både fysiske og psykiske sygdomme, der kan ende med alvorlig sygdom og dermed en sygemelding,” siger Pia Bay.

På trods af at stress ikke kan defineres som en decideret sygdom, fastslår Statens Institut for Folkesundhed, at stress kan ses som et folkesundhedsproblem, da stress fungerer som en af de væsentligste kilder til en lang række følgesygdomme som angst, depression og hjerte-kar-sygdomme.


Alle kan få stress

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed er der blandt danskerne visse sammenhænge mellem et højt stressniveau og andre faktorer som rygning, overvægt og alder. De seneste 5-10 år har tallene vist, at især veluddannede mænd mellem 28-42 år i karrierestillinger overser symptomer på stress, og derved risikerer at udvikle depression og angst.

”Der er sket en kraftig stigning i antallet af danskere, som henvender sig for at få rådgivning og behandling for stress. Derfor synes vi jo også, at det er vigtigt, at de er opmærksomme på deres ansatte, kolleger og familiemedlemmer og kender til stresssignalerne, så de kan hjælpe dem i tide,” siger Pia Bay.

 

6 gode råd til at arbejde med stress

 1. Tal med andre. Det kan være tillidsrepræsentanter, kolleger, ledere eller arbejdspladsens støttetilbud, men nogle gange er første skridt blot det at få det sagt højt.
 2. Selv om stressen evt. kommer fra andre steder end arbejdet, er arbejdet altid involveret i helbredelsen. Få nedsat belastningen på arbejdspladsen og tal med nærmeste leder om, hvad der udløser stressen.
 3. Indfør faste mønstre i hverdagen, der inkluderer hvile, motion og varieret kost.
 4. Opstil en realistisk plan for dagen med pauser til uforudsete hændelser.
 5. Minimer indtaget af tobak og alkohol i hverdagen.
 6. Dyrk det, som gør dig glad og vær opmærksom på ændringer i humør og vaner.

”Hvis man opdager symptomer på begyndende stress, men ikke ved, hvordan det skal takles, så kan man ende med at gå rundt med problemerne alt for længe. Og så er det, at man kan blive rigtig syg,” afslutter Pia Bay.
 

Kilde: Se tal fra stressforeningen